Посланик Митрофанова участва в отбелязването на 120-ата годишнина от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка

0
210

 

„Да не се водим от днешната конюнктура, защото колкото пъти сме го правили през тези 145 години толкова пъти сме бъркали. Ние имаме свое бъдеще. Много е важно да се говори за 3-ти март“, призова лидерът на ПП АБВ Румен Петков

 

Посланикът на Руската федерация Н. Пр. Елеонора Митрофанова и председателят на АБВ Румен Петков бяха сред гостите на изложба на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, посветена на 120-ата годишнина от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка на 15 септември 1902 г. На събитието присъстваха също областният управител на Плевен, Иван Петков, кметът на община Плевен Георг Спартански, директорът на РИМ-Плевен и др.

Румен Петков каза: „Ние трябва да си дадем ясна сметка за разликата между Берлинския конгрес и Санстефанския мирен договор. Много ми се иска да бъдем суверенни и да взимаме участие, когато се решава днешният или утрешният ден на България. Да не се водим от днешната конюнктура, защото колкото пъти сме го правили през тези 145 години толкова пъти сме бъркали. Ние имаме свое бъдеще. Много е важно да се говори за 3-ти март“.

Изложбата включва богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя (АВПРИ), предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I от тържествата на 15 и 18 септември 1902 г. със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и др.

Показани са две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.

Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено „Рождество Христово“, а от другата – посмъртна фотография на император Александър II.

Във витрините са представени икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и релефна карта на Шипка и околността, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.

По време на тържествата българските опълченци, носители на руския орден „Свети Георги“ (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от масивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са позлатени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра дружина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here