“Баба Марта бързала – мартеници вързала”

0
253

 

Мартеницата символизира пожелание за здраве и щастие

 

На 1 март всяка година отбелязваме Баба Марта. На този ден всеки подарява на близките си мартеници за здраве и сила през годината.

Мартениците се носят или до 9 март – църковният празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и когато човек види щъркел, лястовица, кукувица или цъфнало дърво.

Мартеницата символизира пожелание за здраве и щастие. Обичаят е познат не само в България, но също и в Румъния, Албания, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Молдова.

Според някои източници езическият ритул на връзването на мартеница е познат по нашите земи още от времето на тракийците. Според други, традицията е пренесена с идването на прабългарите и като доказателство за това се посочва практиката и до днес в някои региони на Централна Азия бял и червен конец да се ползват като защитни талисмани за животни, деца и момичета срещу зло и за здраве.

Според една от добре познатите легенди, съпругата на хан Аспарух – Ахинора – първа въвежда обичая у нас. След като съпругът й преминава река Дунав на юг и тя дълго време няма новини от него, изпраща по една лястовица пресукани бял и червен конец, завързани за крака на птицата, като символ на любов.

Друга история пък разказва, че това били брат и сестра, които зла магьосница опитала да раздели. Семейството дълго време нямало деца и именно с намесата на тайни сили от магьосница родителите се сдобили с близнаците Пижо и Пенда. Обещанието обаче било, че когато Пенда навърши 16 години, магьосницата ще я отведе със себе си. В деня на 16-ия рожден ден Пенда се облякла в красива бяла рокля, а Пижо подарил на сестра си красиво синьо мънисто. Тогава обаче се появила и старата магьосница с намерението да изпълни заръката си. Майката отказала обещаното и не дала дъщеря й да бъде отведена – в резултат, магьосницата я превърнала във вишнево дърво и отнела живота на Пенда. Пижо бил покрусен – той тръгнал след магьосницата и я умолявал да върне сестра му. Тя се съгласила да ги събере завинаги, ако Пижо обгърне тялото й с кръвта си. Така и станало. А щом бащата се прибрал – заварил над къщата два щъркела, а в двора цъфнало вишнево дърво със завързани усукани бял и червен конец със синьо мънисто.

AFISH.BG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here