Въоръжените сили на Украйна стреляха по руски служители по сигурността и експертите на МААЕ за ротация в АЕЦ

0
153

 

Според Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна „Росенергоатом“, руската страна е обезвреждала и седем пускови мини по маршрута на мисията

 

Служители на службите за сигурност на Руската федерация попаднаха на прицелен огън на линията на съприкосновение при среща с инспектори на МААЕ, които бяха на ротационен принцип в Запорожката АЕЦ. Това съобщи в петък Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна „Росенергоатом“, предава ТАСС.

„Нашите служители по сигурността, които осигуряваха целия процес на срещата на инспекторите на МААЕ, попаднаха под интензивен автоматичен обстрел. Нещо повече – след известно време в случая се включи и украинска картечница, те се прицелваха и то като по чудо двама от нашите служители по сигурността оцеляха“, каза Карчаа в ефира на телевизионния канал „Русия-24“. Той уточни, че по маршрута на мисията от руска страна са обезвредени и седем тройни мини.

Според Карчаа, дори представители на службите за сигурност на Украйна, които придружаваха мисията, „не разбираха какво се случва“, което показва „пълната липса на контрол“ на ситуацията в този участък от линията на съприкосновение.

В четвъртък Карчаа каза пред ТАСС, че ротацията на експертите от МААЕ е извършена от четвъртия опит. Според него по-рано отделът по сигурността на ООН го е прекъсвал три пъти, въпреки факта, че руската страна е предоставила всички гаранции за сигурност.

превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here