Президентът: Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник

0
174

 

Скъпи съотечественици, войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката – тя е идентичност, опит и вдъхновение. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си

 

Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката – тя е идентичност, опит и вдъхновение. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник. Това заяви президентът Румен Радев в речта си по случай националния празник на България – 3 март.

Тържествена заря-проверка по случай 145 години от Освобождението на България  в София - Trafficnews.bg - Trafficnews.bgЕто и цяла реч на президента Румен Радев:

„Скъпи съотечественици!

Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори съкрушава Османската империя. Днес, за втора година посрещаме празник, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината и това е наша болка. Пожарът на войната хвърли искри, които могат да подпалят и нашата черга и от нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник.

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят държавността на нова България. Стожерите на тази нова България бяха просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ – в Мизия, Тракия и Македония. Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар. Други се опитват да превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен на политически театър, а театъра – в политика.

Скъпи съотечественици – войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката – тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители, опълченци, строители на съвременна България възкресиха родината. Те шиеха история. Наш дълг е днес да я опазим от безродници и осквернители.

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България. Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на воините от армията на царя освободител, на всички онези, които век и половина градиха и браниха България.

Благодаря ни всички вас, които днес с присъствието си отстоявате историческата истина. Честит празник! Да живее България!“

В София се провежда тържествена заря-проверка по случай 145-ата годишнина

В София се проведе тържествена заря-проверка по случай 145-ата годишнина от Освобождението на България. Кулминацията на тържествата бе на площад „Народно събрание“. По-рано днес пред Президентството се проведе церемония по тържествена смяна на караула, а националният трибагреник бе издигнат пред Паметника на незнайния войн.

Градове в цялата страна отбелязаха Деня на Освобождението с различни тържествени прояви, отбелязва БНТ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here