Путин подписа указ за поставяне на икономиката във военновременен режим

0
192

 

Централната банка или правителствената комисия ще разрешават сделки с акции, закупени от недружелюбни страни

 

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под „външна администрация“.

Указът на практика поставя руската икономика във военновременен режим, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, отбелязва Ройтерс.

Сделките с руски ценни книжа на собственици от недружелюбни страни ще бъдат одобрявани от Банката на Русия или правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции, следва от публикувания указ на президента на Руската федерация.

Според документа, във връзка с неприятелските действия на САЩ и редица други страни, сделките за закупуване на ценни книжа и редица инструменти на руски емитенти от лица от недружелюбни страни трябва да бъдат одобрени от Централната банка на Руската федерация, ако заявителят е кредитна институция или НФО, и правителствената комисия за наблюдение на изпълнението на чуждестранни инвестиции в други случаи, предава ТАСС.

Руският президент обсъди с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация и мерките за антитерористична защита на обектите, управлявани от правоохранителните органи.

„Днес имаме един, но много важен въпрос – за мерките за антитерористична защита на обектите, които са под юрисдикцията на правоохранителните органи“, каза държавният глава, откривайки срещата. Президентът даде думата за доклад на министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

Съвещанието се е провело чрез видеоконферентна връзка и в него са участвали министър-председателят Михаил Мишустин, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, ръководителят на президентската администрация Антон Вайно, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, министърът на отбраната Сергей Шойгу, директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и специалният представител на президента за опазване на околната среда, екология и транспорт Сергей Иванов.

източници: ТАСС и Ройтерс; превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here