Честваме 3 март – 145 години от Освобождението

0
208

 

Честваме Националния празник на България. 145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

 

Историческият връх Шипка е един от центровете на тържествата.

Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март и 145-ата годишнина от Освобождението. За осигуряване на обществения ред е организиран и пропускателен пункт на полицията в подножието на Паметника на свободата.

Празничните прояви на Шипка започват в 11 часа с концерт на площадката пред Паметника на свободата. От 11.30 ч. премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул, след което ще започне заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време до 19 ч., обясни директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.

“ Паметникът на свободата ще бъде по традиция оставен отворен до приключването на официалната церемония. Всеки, който желае да разгледа нашата експозиция ще може да направи това, условно, след 12.30 ч.“

Посетителите на Шипка ще се проверяват за забранени предмети през контролно-пропускателен пункт, информира комисар Илиян Илиев от полицията в Стара Загора.

Паркирането на върха ще се извършва по разпореждане на органите на реда.

„Един апел към гражданите, които искат да посетят храм-паметника – да не носят в себе си ножове, палки и други такива забранени предмети, предвид масовото посещение на мероприятието.“

Въведени са и ограничения в прохода „Шипка“ – до 18 часа ще бъде спряно двупосочното транзитно движение. Алтернативният маршрут е през Прохода на републиката.

Към Шипка ще се допускат участниците в честването на 3 март, като до 12.30 ч. се осигурява еднопосочно движение на автомобилите в посока към връх Шипка, а след този час автомобилите ще преминават еднопосочно в посока Габрово и Казанлък.

След 18 ч. ще бъде възстановено нормалното придвижване през прохода.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага край слага края на Руско-турската война от 1877- 1878. Трети март е обявен за национален празник през 1990 година.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм „Света Богородица“.

Пред паметника на освободителите на хълма Бунарджика ще се състои тържествена церемония и ще бъдат поднесени венци и цветя. По традиция след това ще бъде отслужена панихида за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища.

Вечерта на площад „Централен“ ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на военни формирования от Пловдивския гарнизон.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here