Ли Къцян: Властите в Пекин трябва да се стремят към мирно съединяване на Китай с Тайван

0
114

 

Китайското правителство трябва да се стреми към мирното съединяване на Китай с Тайван. Това заяви китайският премиер Ли Къцян в доклада за работата на правителството пред 14-тото Общокитайско събрание на народните представители, чиято годишна сесия започна днес, предаде Ройтерс и БНР.

Според него Пекин е постигнал напредък в справянето с проблемите около Хонконг, Макао и Тайван през последните пет години.

За насърчаваме икономическите и културните взаимоотношения през Тайванския проток се обяви китайският премиер Ли Къцян, като изтъкна, че “китайците от двете страни на протока са едно семейство и имат обща кръв”.

В същото време китайският премиер каза, че въоръжените сили на Китай трябва да отделят повече енергия за това да се подготвят при условия, които наподобяват военните, както и да засилят своята бойна готовност.

От доклада му стана ясно и че Китай през последните години е разширил и икономическото, и търговското си сътрудничество с други икономики.

При откриването на първата сесия на 14-то Общокитайско събрание на народните представители, проведено в Пекин тази сутрин, премиерът Ли Къцян направи преглед и на работата на правителството през 2022-ра, и на постиженията през последните пет години:

„Останахме обвързани с ангажимента да се отваряме по-широко към света и разширихме международното икономическо и търговско сътрудничество, за да постигнем взаимноизгодни резултати. Вносът и износът бяха стабилни и качеството им беше подобрено.Ние засилихме политическата подкрепа за намалението на експортните данъци и подкрепихме създаването на задгранични складове.Опростихме процедурите за митническо освобождаване и намалихме времето за освобождаване при внос и износ. Със стабилен растеж вносът и износът подпомогнаха икономическото развитие на Китай.“

През тази година Китай ще се стреми да постигне икономически растеж от „около 5 процента“, предаде по-рано Асошиейтед прес.

Годишната сесия на парламента ще приключи на 13 март.

На нея ще бъдат изслушани и отчети за работата на Постоянния комитет на парламента, на Върховната народна прокуратура и за Върховния народен съд на Китайската народна република.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here