Асен Василев: Опитват се да ви уплашат, защото искат да ви откраднат парите

0
189

 

Припомняме, че по-рано в доклад на Росица Велкова до Министерски съвет се казва, че страната ни е изправена пред фалит и има риск от промяна на курса лев – евро

 

България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем с поддържането на фискалната стабилност. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите. Това са само част от сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни. Това се твърди в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева.

Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите. Това коментира в специално видеообръщение бившият финансов министър от ПП Асен Василев по повод на доклада на МФ, в който се предупреждава, че сме изправени пред голям дефицит.

„Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Един прост въпрос: Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният резерв към момента и 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата?“, отсече той.

https://www.facebook.com/watch/?v=2280429875500390

По-късно в в предаването „Лице в лице“ Василев заяви, че служебният кабинет се държал като кабинет на ГЕРБ и пак повтори тезата си, че това се прави с цел да се плашат българските граждани.

„Не може в България да има нормална социална политика без да се вдигат данъците. Когато парите отидат в увеличение на заплатите и пенсиите не могат да се откраднат няколко милиона“, смята Василев.

Той определи като непрофесионално изказването на неговите опоненти, че за високата инфлация е виновна финансовата политика на кабинета “Петков”, т.е. в частност той като бивш финансов министър.

Според Василев, ако се видела инфлацията като числа в Източна Европа, у нас тя била най-ниска. „Инфлацията е висока, защото се напечатаха пари по време на COVID пандемията, които се развъртяха в Европа”, смята той.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here