Кога в Европа решиха, че е опасно и срамно да живеят с руснаците на една планета? Как Западът от векове изобретява мита за „лошите руснаци“?

BIG5ИНТЕРВЮКога в Европа решиха, че е опасно и срамно да живеят с...

 

„Комсомолская правда“ разговаря за това с писателя, автор на телеграм канала „Синовете на монархията“, Роман Антоновски

 

Когда мы стали «плохими русскими»

Веднага щом холивудските филми започнаха да проникват в Съветския съюз през желязната завеса, руснаците разбраха, че са „лоши“.Спомнете си за „Роки“ или „Рамбо“. Там бяхме разобличени като зли демони. И изглеждаше, че всичко започна да се подобрява през 90-те години, дори започнаха да се смятат за „партньори“. Но не.Отново чупене на манджи и деление на добри и лоши…

Кога за първи път станахме „лоши руснаци“ и най-важното защо?

– Роман, да започнем отначало. Кога им хрумна, че руснаците могат да бъдат „лоши“?

– “Лошите руснаци” се появиха веднага след като Русия започна да се превръща в суперсила, съревноваваща се със западните империи.

А първата мощна русофобска кампания е от времето на Иван Грозни. Той наследява голяма държава от баща си Василий и дядо си Иван III. И започва да я разширява допълнително. Той покорява Астраханското, Казанското ханства, отива в Сибир. И Западът разбира, че точно в тяхната Европа се появява огромна държава. Тогава те предложиха на Русия поне да “стане католическа” и да се подчини на папския престол.

– Но Грозни отказва?

– Още от времето на Иван III, който се жени за византийската принцеса София Палеолог, у нас съществува концепцията за Москва като Трети Рим.

Веднага след като Византия рухва под ударите на турците, мисията на пазител на правата вяра преминава към Русия. И на Запад започнаха да пишат за нас като за някакви орди. Започва първата вълна на анти-ПР.

 И русофобията нараства вълна след вълна?

– Да, например, в края на 18 век се надига друга вълна – уж някой подхвърля писмо от Петър I до потомците.

В него той сякаш казва, че ние ще завладеем Европа и ще доминираме. Един от онези, които популяризират това фалшиво „завещание“, е  шевалье d’Eon, първият трансвестит в историята, който изживява половината си живот като мъж и офицер, а в края на живота си ходи в женска рокля. След това забравиха за писмото. И пак изплува, когато Наполеон напада Русия – извадиха го като аргумент: „Вижте, руснаците искат да поробят Европа, ние ще воюваме с тях“.

Друг антируски документ е книгата на маркиз дьо Кюстин за пътуванията му в Русия след поражението на Наполеон. Той пише какви мръсни селяни имаме, какви варвари и кошмарни хора сме. И всичко това, защото Русия потъпка надеждите на Франция да завладее Европа.

– Но как би могла Европа да повярва на всичко това? По това време нашите дворяни и офицери говорят френски по-добре от руски.

– Доскоро в Германия ми казваха: „Вие сте красиви, уморихме се от Меркел, искаме президент като Путин“. Много обикновени хора се отнасят добре към Русия. Но елитите не питат народа. В Европа те сега слушат само заповедите на Съединените щати. Гледах речта на Фридман, ръководител на американския аналитичен център Stratfor. Той каза, че основната опасност за Америка е съюзът на Германия и Русия, когато германските технологии се обединят с ресурсите и военната мощ на Русия. Затова основната задача на Америка е да лиши Русия и Европа от шанс за обединение. И виждате – Щатите правят всичко за това. Разпалиха конфликта в Украйна. Северен поток беше взривен.

– Демонизират ни. Има ли митове, които са в наша полза?

– Сега на Запад триумфира ляво-либералната идеология. Там герои на сериалите са наркомани, транссексуални хора. А врагове на всички добри неща са белите мъже.И често руснаците са поставяни в ролята на тези злодеи.А за хората с традиционни вярвания този образ, напротив, е привлекателен.

– Излиза, че трябва да насърчаваме консервативен образ?

– Именно. Русия е опората на тези ценности. Което съвпада с нашата историческа мисия: Москва – Третият Рим – пазител на християнската вяра. Протестантството е в криза – има еднополови бракове, католиците се реформират в същата посока. И много християни гледат с надежда към Православието. В Америка броят на православните енории се е увеличил няколко пъти.

Така че се нуждаем от образа на крепост на традициите, но модерен образ. Трябва да сме отворени за новите технологии и да движим нашата култура.

– Нужно ли е изобщо да доказваме, че ние руснаците сме добри?

– Задължително. Трябва да покажем на света, че да си руснак е готино, да си приятел с руснаци е готино. Ако грамотно бяхме излъчвали това в Украйна, показвайки на младежите, които сега са избягали в Европа или седят в забранения „Азов“, че Ковпак е по-готин от Бандера, тогава може би щяхме да ги привлечем към нас с „мека сила“.

– Защо бяхме толкова нетърпеливи да влезем в “западния елитен клуб” по едно време? Искахме да бъдем “като тях”?

– Загубихме Студената война. През 90-те години всъщност имаше колониален контрол над Русия отвън. И у нас се формира една прослойка от либерален елит, който е сигурен, че ако се обърнем към Запада, ако предадем интересите си, ще получи нещо вкусно.

– А сега ни гонят отвсякъде.

– А аз се радвам, че сега сме изключени от много международни организации. Те са основани от Запада по правила, които са изгодни само за него. И ако влезете в МВФ или ПАСЕ, тогава сте принудени да действате според техните правила. Единствената организация, в която нашите интереси се вземат предвид, е ООН. Защото тя е създадена в резултат на Втората световна война, където Русия, в лицето на СССР, беше победител. Имаме както място в Съвета за сигурност, така и право на вето.

– Можем ли сега като Запада да създадем такива организации?

– Да. Светът е заинтересован от това. Виждаме, че и на Запад няма единство – турците са срещу скандинавците за НАТО, премиерът на Унгария и президентът на Хърватия са против санкциите срещу Русия. Трябва да привлечем всички, които можем, на наша страна. Да разбиваме Запада тухла по тухла. Или САЩ ще подпалват Русия по периметъра – оказват натиск върху Казахстан, Приднестровието, Грузия.

Така че трябва да направим същото. Има Мексико, което американците не обичат. Може да се създаде напрежение в Тексас – Тексаската народна република. Повярвайте ми, тогава на американците няма да им пука за Русия.

– Има ли „добри руснаци“?Които сега Западът приема топло?

– Има една каста от хора, които мразят Русия, но се опитват да говорят от нейно име. Момчета, вие не сте руснаци, заминахте за Лондон, Тел Авив, Тбилиси и списъкът може да продължи. Махнете се вече от Русия. Интегрирайте се, научете иврит, изпечете хинкали, оставете ни на мира.

Какво означава за тях „добър руски“? Подкрепа за Украйна, осъждане на спецоперацията, крахът на Русия…

– Има цели организации, които мечтаят за “деколонизация” на Русия. И по-просто – разделянето й на 30 – 50 части.

– Това е мечтата на Запада! Съжаляват, че не ни довършиха след разпадането на СССР. Да се ​​реши завинаги “руският въпрос”. Шегите са си шеги, но не само нашите войнствени либерали, избягали на Запад, но и западните политолози казват, че Русия трябва да бъде „деколонизирана“.

И това трябва да се вземе на сериозно.

НАИВЕН ВЪПРОС

– Защо не можем да живеем в мир със Запада, заедно да построим кораб, който да ни „отведе на други планети“?

– Ами защото в световната политика има закони, като на двора – който е по-силен, той е прав.

И всеки има своите интереси. Русия е огромна страна с огромни ресурси. И тези ресурси са от интерес за мнозина. А ако бяхме малка държава… Ето, мнозина се възхищават: “Вижте, премиерът на Люксембург отиде с колело за мляко, а в Русия премиерът се вози с охрана”. Да, защото премиерът на Люксембург никога не се е отказвал от никого. А ръководството на мощна държава – не само нашата, но и на САЩ или Китай – винаги е на фокус, включително и на вражеските разузнавателни служби.

– Можем ли всички някога да станем “добри руснаци”?

– Аз не бих се страхувал да бъда “лош руснак”. Това също има предимства. Пристигнеш някъде на Запад, заблудиш се в емигрантски район и те видят като бял човек, повярвай ми, първото нещо, което искат да направят с теб, е да те ограбят. Но само кажи, че си руснак. Първо, малко ще се страхуват от вас, и второ – това го пишат нашите преселници – в същия този Париж всички мигранти подкрепят Русия като крепост на антиглобализма. Така че в предградията на Париж, където белите французи не ходят, вас ще ви нахранят с шаурма и ще ви пуснат с подаръци.

Източник: KP.RU

Превод: opposition.bg

[td_block_social_counter]

Последни новини