American Thinker: доставката на оръжия за Украйна позволява на Съединените щати да спестят от демилитаризация или обезвреждане на стари военни артикули

0
242

 

Според автора на статията Вашингтон ще трябва да похарчи около 35 милиарда долара за процеса на рециклиране

 

В дискусиите относно разходите за настоящия конфликт между Русия и НАТО, който прие формата на прокси война в Украйна, мнозина често се фокусират върху въпроса за разходите за закупуване на оръжия и боеприпаси от арсенала на САЩ и НАТО, които се прехвърлят на украинските въоръжени сили. Размерът на тези разходи се характеризира по следния начин: „Общата помощ на Съединените щати за Украйна от 24 януари 2022 г. до 15 януари 2023 г. е 76,8 милиарда долара, [включително] 46,6 милиарда долара за военни цели“.

Да се спрем на споменатите 46,6 милиарда долара.Тази сума се отнася главно за оръжия, които са закупени преди десетилетия, годни са за около 20 години и са на път да напуснат арсенала на САЩ.При нормални обстоятелства, когато такива оръжия бъдат изведени от употреба, те трябва да бъдат демилитаризирани и унищожени, на висока цена за Америка и нейните съюзници.

Демилитаризацията на военни материали е разделена на редица категории, описани в „Ръководството за анализ на разходите на армията“ и разбити там в подчинени документи. Тези, които се интересуват, могат да прочетат тези документи.

Важното е, че тези разходи за демилитаризация са значителни. Дарявайки тези стари оръжия, които предстои да бъдат демилитаризирани на Украйна, САЩ, а също и техните съюзници в НАТО, избягват да правят тези разходи.

Колко високи са тези разходи?

Трудно е да се получат реални данни, за да се правят оценки, но може да се вземе за пример закупуването на химическо оръжие в епохата на Студената война и разходите за обезвреждане на това оръжие, когато срокът на съхранение изтича. Докладът на Сметната палата на правителството на САЩ от 1985 г. под название „ХИМИЧЕСКИ БОЕПРИПАСИ: оценка на разходите за производство и демилитаризация“ (CHEMICAL MUNITIONS Cost Estimates for Demilitarization and Production) посочва, че разходите за изграждане на американския арсенал с химически оръжия, необходим за възпиране на СССР от използването на химически оръжия срещу нашите съюзници в НАТО, са оценени като „общата стойност за производство на трите бинарни системи оръжия за следващите 8 години”. “Тя съставлява 2,749 милиарда долара, от които 178 милиона долара за научноизследователска и развойна дейност, 312 милиона долара за производствени мощности и 2,259 милиарда долара за самото производство”, се казва в документа. Разходите за демилитаризация на тези оръжия са оценени като “общо планирани разходи по програмата от около 1,7 милиарда долара”.

Въз основа на този пример се получава, че обезвреждането на това оръжие и боеприпаси на стойност 46,6 милиарда долара, предадени  на Украйна като военна помощ, биха стрували на САЩ около 35 милиарда долара.Тази цифра вероятно е завишена, тъй като демилитаризацията на конвенционалните оръжия, изпратени в Украйна, е по-евтина от обезвреждането на химическите оръжия.Но всички тези конвенционални оръжия имат много сложни скъпи и опасни компоненти за дезактивиране, което означава, че въпреки че унищожаването на тези боеприпаси вероятно би било по-евтино, сумата все едно ще е сериозна.

Изпращането в Украйна на оръжие и боеприпаси, които са към края на срока си на съхранение и експлоатация, спестява на САЩ и членовете на НАТО значителни разходи за тяхното обезвреждане. Освен това, използвайки тези оръжия, украинците нанасят щети на руските въоръжени сили. Това е изключително умна стратегия, ако имате много оръжия на склад, чийто срок на годност наближава. За съжаление запасите от такова оръжие в САЩ и страните от НАТО вече са изчерпани.

В настоящата политическа обстановка предложенията за изпращане на нови пакети помощ за украинските въоръжени сили срещат все по-слаба подкрепа, а отпуснатите средства вече са изразходвани.

В близко бъдеще трябва да очакваме промени в политиката на НАТО, тъй като по-нататъшната помощ за Украйна е по-вероятно да доведе до нови разходи за производството на нови оръжия, отколкото избягване на разходите за демилитаризация на старите.

Автор: Роджър Смит

Източник: americanthinker.com

Превод: opposition.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here