Иван Гешев: Разследване е осуетило заговор срещу държавата. Сред заподозрените е и приятелят на Асен Василев – Тони Иванов, за когото BIG5 първи съобщи

BIG5ПРОФИЛИван Гешев: Разследване е осуетило заговор срещу държавата. Сред заподозрените е и...

 

Няма да позволя да се засяга сигурността на народа, но и на магистрати, оказва се натиск, заяви главният прокурор

От Национална следствена служба дават пресконференция по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група, уличена в множество престъпления.

По-рано днес беше съобщено, че при претърсване в имоти на обвиняеми за участие в престъпна група, уличена в множество престъпления, е открит списък с имена на магистрати, обект на заплаха.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември след получен секретен доклад от службите за сигурност. Води се от Софийската градска прокуратура. То е образувано за организирана престъпна група с цел получаване на доходи от изпиране на пари и данъчни престъпления. Предстои преценка за отделяне на материалите за престъпна група за търговия с влияние и наркотици, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняеми са двама души. На единия е наложена мярка „подписка“, като той е напуснал страната. Вторият е задържан в ареста. Те са обвинени за държане на наркотици с цел разпространение, единият има обвинение за изнудване.

Припомняме, че на 7 март се проведе спецоперация, която е осуетила престъпен заговор срещу полицейски началници и висши магистрати. Тогава бе задържан Дилян Георгиев, който преди време нашумя покрай делото за изнудването на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски за 12 млн.евро. Тогава ГДБОП се опита да издири и второ лице. Става дума за Тони Иванов – Парфюма, за когото през август месец 2022 г. BIG5 разкри, че е интимен приятел на бившия финансов министър Асен Василев. Тогава той бе задържан на бул. „България“, след като отказа да спре на полицейска проверка, шофирайки частен автомобил с незаконно инсталирана полицейска лампа на него.

 

(видео на БНТ от пресконференцията на прокуратурата)

„Защо сме в този формат, почти цялото ръководство на СГП? По важни дела трябва да се дава информация от главния прокурор. Прозрачността, като неразделна част от службата на прокурора, справедливостта трябва да възтържествува и това е целта на всички усилия“, започна Гешев.

„Няма да позволя, не само да се засягат интересите на сигурността на хората и народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност, върху тях да се оказва натиск, още повече върху дами и майки“, зарече се Иван Гешев.

„След малко ще видите това, което говоря от три години, как симбиозата между мафията, осъдени лица, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу държавата. Това не го казвам аз вече, това ще го кажат доказателствата по делото, които ще видите“, продължи главният прокурор.

„Софийска градска прокуратура ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в СГП не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина“, коментира прокурор Илияна Кирилова.

Досъдебното производство е образувано след доклад на службите за сигурност. Голяма част от материалите са класифицирана информация. Към обвинение са привлечени две лица. Освен това имало и заплахи към лице, което се занимава с издателска дейност. Иначе задържаните били част от ОПГ, която се занимавала и с търговия с наркотици. Единият от издирваните успял да избяга зад граница, след като му била наложена процесуална мярка „подписка“, а другарят му не успял да избяга и е арестуван.

Освен това били отправяни и заплахи срещу магистрат, който си направил отвод по дело. На магистрата е назначена и специална охрана. „На 7 март бяха извършени действия по разследването. В жилище са намерени и иззети пластмасови контейнери, съдържащи бяло вещество – реагирало на кокаин, както и бял лист, с напечатано заглавие „Вредители за уволнение““, каза Сийка Милева.

В този списък били имена на прокурори и съдии от закритата спецпрокуратура. При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети.

“Ние сме в непрестанна връзка с човека в Белград и скоро ще пием шампанско“, гласи част от текста на английски език. „Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Каскета. Къро също е насреща. Тони Парфюма на Кокорчо ще събира компромати. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета“, пише в другото писмо, което било на български език.

Бяха пуснати и 15 аудиозаписа между пет лица. Там е замесен и румънски гражданин – Овидиу Семенеску, съден за измами във Франция. Разговорите са между Красимир Каменов-Къро и неустановено лице, което вероятно е негов приближен.

Ето и видеото, което излъчи Прокуратурата:

#038;autoplay=0&cc_load_policy=0&cc_lang_pref=&iv_load_policy=1&loop=0&modestbranding=0&rel=1&fs=1&playsinline=0&autohide=2&theme=dark&color=red&controls=1&" class="__youtube_prefs__ epyt-is-override no-lazyload" title="YouTube player" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen data-no-lazy="1" data-skipgform_ajax_framebjll="">

От записите изплува и името на скандалния Калин Едрев, който е описан като човек, прикрепен към „пепе“. В друг от записите се чува и името на Атанас Чобанов. „Този път няма ги изпуснем, земи си пуканки и гледай“, казва Къро на свой събеседник, който му говори с криптиран глас.

В друг запис той казва: „Идват моите хора ПП-ДБ“. Прокуратурата все още не е установила кой е въпросният журналист, който участва в разговорите с Овидиу Семенеску, вероятно Къро и задържания Д.Г.

Друг запис, реализиран в столичен ресторант, е между Димитър Стоянов от BIRD и Къро. Там се говори как Иван Гешев бил на крачка да арестува Бойко Борисов, който пък го бил обещал на американците.

„Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяна държава. У мен възникват много въпроси. Първият е едни милиони в цифри с ВТБ, сътрудник в КТБ и как това кореспондира, за плащането на лобисти? Тук е въпросът, на който трябва да отговори ДАНС и се надявам да отговори дали това е така, какви действия ще предприемат“, заяви Иван Гешев.

Според главния прокурор става въпрос за организирана атака на олигарски и мафията срещу интересите и сигурността на българските граждани. „Надявам се ДАНС да даде съответните отговори. Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки, за да се установи как кореспондира със събраните данни? Чух и още едно малко име, за мен е безспорно кой е Борислав от „Икономическа полиция“.

Гешев добави, че тези въпроси стоят и пред служебното правителство и „пред което и да е правителство и пред Народното събрание, какво ще направят те, за да защитят законността“.

„Събират 400 000 за отстраняването на висш полицейски служител. Оценен съм подобаващо, няма да говоря нас. Теоретично питам – какво би струвал един закон за закриване на специализираните структури? Г-н Зарков трябва да отговори дали някои закони, които са антиконституционни, са писани някъде другаде и дали тези закони не са подавани на задната седалка на някой джип пред Народното събрание? Възникват такива въпроси… По какъв начин държавата ще защити гражданите си, след като се атакуват полицаи и магистрати? От своя страна мога да кажа, че в партньорство с МВР и всички структури, които ги интересуват интересите на хората, колегите ще си свършат работата кой, кого и колко плаща. Искам да попитам – това тайна ли е за някого, което чухте? Ние от 3 години го говорим. Искаме ли да живеем в такава държава?“, каза накрая Иван Гешев.

Шефът на ГДНП Атанас Илков коментира чисто криминалния елемент, в представеното от прокуратурата. „Ние ще бъдем нетърпими към всеки един от тях и няма да позволим със средствата си, които те получават от престъпната си дейност, да ги влагат в отстраняването на служители“, подчерта Илков.

Текстът се допълва

Още за Тони Иванов:

„Шофьорите“ на гаджето на Асен Василев проговориха: Тони Иванов беше посрещан с целувки в задния двор на „Чаталджа“

 

 

[td_block_social_counter]

Последни новини