Захарова: Категорично осъждаме позицията на Украйна относно монасите от Киево-Печерската лавра

BIG5ПРОФИЛЗахарова: Категорично осъждаме позицията на Украйна относно монасите от Киево-Печерската лавра

 

„Когато чуем, че в ООН „няма информация“, искаме да зададем въпроса: на 8 март генералният секретар на ООН беше ли в Киев? И така, какво правеше тогава там, ако само след няколко дни неговият прессекретар не намери информация за един от най-трагичните сюжети от сегашния живот на Киев?“

 

Киевският режим продължава агресивната си кампания срещу каноничната Украинска православна църква (УПЦ). Грубо се нарушават международните задължения в областта на свободата на съвестта и религията. През последните дни натискът на властите достигна своя връх, написа в Телеграм Мария Захарова.

#038;autoplay=0&cc_load_policy=0&cc_lang_pref=&iv_load_policy=1&loop=0&modestbranding=0&rel=1&fs=1&playsinline=0&autohide=2&theme=dark&color=red&controls=1&" class="__youtube_prefs__ epyt-is-override no-lazyload" title="YouTube player" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen data-no-lazy="1" data-skipgform_ajax_framebjll="">

Видеопосланието на монасите от Киево-Печерската лавра до президента Зеленски и световната общественост, което те записаха е с една единствена цел: да бъдат чути поне сега, се разпространи в мрежата, тъй като те са в абсолютна изолация и информационна блокада, поясни Захарова.

Видеообръщението е прозвучало също така и за православните, които са в чужбина, призивът на братята е отправен на английски и румънски език.

Отбелязахме абсолютно неприемливата позиция, както и липсата на коментар от страна на секретариата на ООН. Служителят на ООН С. Дюжарик каза, че „нямал информация“ какво се случва с Киево-Печерската лавра.

Когато чуем, че в ООН „няма информация“, искаме да зададем въпроса: на 8 март генералният секретар на ООН беше ли в Киев? И така, какво правеше тогава там, ако само след няколко дни неговият прессекретар не намери информация за един от най-трагичните сюжети от сегашния живот на Киев, допълни Захарова, цитирана от „Факти“.

Готова съм да помогна, ако „нямат информация“, предложи тя.

Мария Захарова: Категорично осъждаме позицията на Украйна относно монасите от Киево-Печерската лавра (ВИДЕО) - 2

Украинското ръководство възнамерява да отнеме Киево-Печерската лавра от УПЦ до 29 март.

Не се изключва използването на сила. Излишно е да казвам, че това място е светиня за милиони православни вярващи, но не и за сегашните управници на Украйна, които вземат подобни антизаконни и бездушни решения. Още по-кощунствено е намерението им да направят „опис“ на мощите на светците, които почиват в Лаврата. В своята русофобска лудост в Киев пренебрегва факта, че това не са музейни експонати, а мощите на светите отци, включително Нестор Летописец, Илия Муромец и други видни праведници, които са почитани и молени в целия православен свят.

Категорично осъждаме тези действия, които грубо нарушават правата и дискриминират милиони православни християни, каза в изявлението си Мария Захарова.

Обръщаме се към съответните международни организации с молба да окажат необходимото въздействие върху властите в Украйна, за да се сложи край на преследването и произвола срещу УПЦ.

[td_block_social_counter]

Последни новини