Песков: Русия смята решението на МНС за арест на Путин за нищожно

BIG5АКЦЕНТИПесков: Русия смята решението на МНС за арест на Путин за нищожно

 

Прессекретарят на президента на Руската федерация нарече самата постановка на въпроса „възмутителна и неприемлива“

Русия, САЩ и Китай не са ратифицирали статута на Международния наказателен съд

 

Руската федерация не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) и смята решенията му за нищожни, каза пред репортери в петък говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки издаването на заповед за арест от този орган на руския лидер Владимир Путин, предава ТАСС.

„Ние считаме самото поставяне на въпроса за възмутително и неприемливо. Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд и съответно всякакви решения от този род са нищожни за Руската федерация от гледна точка на закона“, каза говорителят на Кремъл.

„Това всъщност е единственото нещо, което бих искал и мога да ви кажа за това решение“, добави той.

Песков не коментира уточняващия въпрос дали това съдебно решение ще засегне посещенията на Путин в страни, които признават юрисдикцията на МНС: „Нямам какво да добавя по тази тема“.

По-рано днес стана известно, че Международният наказателен съд е издал заповеди за арест на Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Международният наказателен съд е създаден с Римския статут от 1998 г. Той не е част от ООН и се отчита пред страните, които са ратифицирали статута. Държавите, които не са страни по статута, включват Русия (подписа, но не ратифицира), Съединените щати (подписа, но по-късно се оттегли) и Китай (не подписа статута). През 2016 г. Путин подписа указ, според който Русия няма да стане член на МНС. Според руското външно министерство този съд „не оправда възлаганите на него надежди и не се превърна в наистина независим орган на международното правосъдие“.

BIG5

[td_block_social_counter]

Последни новини