Любомир Кючуков: Поне 3 държави обективно извличат ползи от войната

BIG5ПРОФИЛЛюбомир Кючуков: Поне 3 държави обективно извличат ползи от войната

 

Това са САЩ, Китай, също така и Турция

 

„Безспорно поне 3 държави обективно извличат ползи от войната. Това са САЩ, Китай, също така и Турция.“ Това каза пред „Фокус“ дипломатът от кариерата и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

„За САЩ това е, че войната консолидира НАТО и отново укрепи позицията на САЩ като лидер на организацията. Второ, САЩ получиха много сериозни икономически ползи от това, особено що се отнася до енергийната и отбранителната промишленост. Не на последно място войната в Украйна до голяма степен позволи неутрализирането на Русия да се превърне основно в европейска задача и в стратегически план да остави на САЩ по-голяма свобода в основното геополитическо противоборство, което очевидно ще определя динамиката на международните отношения в близките десетилетия“, коментира дипломатът.

„Що се отнася до Китай, войната извади Китай от полето на идеологическото и ценностното противопоставяне и на неговата изолация като лидер на авторитарните режими, както той беше профилиран, и направи Китай абсолютно необходим партньор на Русия дотолкова, доколкото това е излазът на Русия в икономически, търговски и финансов план на практика към света“, обясни Кючуков.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

По думите му тази нова конфигурация, която се получава в резултат на войната, между Русия и Китай, няма да бъде краткосрочна.

„Това, което Китай прави към момента, той се опитва да намери баланса, който не е никак лесен, между подкрепата и сътрудничеството с Русия от една страна, и избягването на санкциите от САЩ и Запада от друга страна, но войната, и не само войната, процесите през последните десетилетия, дадоха самочувствието на Китай да се утвърди като самостоятелен и независим глобален играч, който има самочувствието да не възприема чужд диктат. И вече в много отношения Китай се стреми да бъде не просто редом до САЩ, но с амбиция да лидира пред САЩ“, смята Кючуков.

[td_block_social_counter]

Последни новини