Небензя: МНС е марионетка в ръцете на Запада, винаги е готов да упражнява псевдоправосъдие по поръчка

BIG5АКЦЕНТИНебензя: МНС е марионетка в ръцете на Запада, винаги е готов да...

 

Международният наказателен съд е „предубеден, политизиран и некомпетентен международен съд“, смята постоянният представител на Руската федерация в ООН

 

Международният наказателен съд (МНС), който е готов да упражнява псевдоправосъдие по заповед на Запада, доказа своята малоценност. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, предава ТАСС.

„Този пристрастен, политизиран и некомпетентен международен съд за пореден път доказа своята малоценност. МНС е марионетка в ръцете на колективния Запад, който винаги е готов да упражнява псевдоправосъдие по поръчка“, подчерта той.

„Особено цинично е, че правно незначими решения (заповед срещу руския президент Владимир Путин – бел. ТАСС) бяха оповестени в навечерието на 20-ата годишнина от незаконното нахлуване на САЩ в Ирак, където МНС имаше юрисдикция, но не направи нищо, за да подведе извършителите под отговорност“, каза Небензя.

„Русия не е страна по Римския статут. МНС няма юрисдикция над Русия и нейните граждани. Ние считаме всички документи, изходящи от този орган, за незаконни и нищожни“, отбеляза постоянният представител на Руската федерация в ООН.

Според Небензя, всички признаци показват, че МНС наистина е поел по пътя на самоликвидацията по отношение на авторитета и международното признание. „Ние не сме сами в това решение. Позволете ми да цитирам помощника на президента на Съединените щати по националната сигурност Джон Болтън (през 2018-2019 г. – бел. ТАСС): „Ще оставим МНС да умре сам. В края на краищата, за всички намерения и цели, МНС вече не съществува.“

Припомняме, че Международният наказателен съд вчера издаде заповед за арест на Владимир Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. В документа се посочва, че вероятно са замесени във „военни престъпления, състоящи се в незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация“.

МНС е създаден с Римския статут от 1998 г. Той не е част от ООН и се отчита пред страните, които са ратифицирали статута. Русия, САЩ и Китай не са страни по статута.

През 2016 г. Путин подписа указ, според който Русия няма да стане член на МНС. Според руското външно министерство този съд „не оправда възлаганите на него надежди и не се превърна в наистина независим орган на международното правосъдие“.

Снощи прессекретарят на президента на Руската федерация нарече самата постановка на въпроса „възмутителна и неприемлива“ и напомни, че Руската федерация не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и смята решенията му за нищожни.

BIG5

[td_block_social_counter]

Последни новини