Путин: Ще направя всичко, за да пресека заплахите за Крим и Севастопол

1
198

 

Руският президент Владимир Путин поздрави кримчани и всички руснаци по случай предстоящия ден на обединението на Крим с Русия, наричайки го исторически избор.

„Бих искал да поздравя кримчани, жителите на Севастопол и всички граждани на нашата страна с предстоящия ден на обединението на Крим с Русия“, заяви държавният глава, откривайки среща в петък, посветена на социално-икономическото развитие на Крим и Севастопол, съобщава News.bg.

Президентът също така подчерта, че преди девет години жителите на Крим и Севастопол са направили своя недвусмислен и окончателен исторически избор да станат отново и завинаги част от „една голяма държава“.

Сигурността на Крим днес

Руският президент обещава, че Русия ще направи всичко възможно, за да спре заплахите за сигурността на Крим и Севастопол. „Очевидно е, че въпросите на сигурността са приоритет за Крим и Севастопол, особено днес“, констатира Путин, но обещава: „Ще направим всичко, за да спрем всякакви заплахи“, добави той.

Президентът е подчертал също, че въпреки всички предизвикателства и трудности, властите последователно и системно ще решават проблемите на ускореното социално и икономическо развитие на Крим и Севастопол.

ТАСС цитира обещанията на Владимир Путин за плановете „за подобряване на качеството на живот на хората и доходите на семействата, за увеличаване на инвестиционния, промишления, селскостопанския и туристическия потенциал на регионите, за подкрепа на предприемачеството и бизнес инициативите, за създаване на нови работни места, за изпълнение на конкретни проекти в областта на транспортната и енергийната инфраструктура, комуналните услуги, здравеопазването, образованието и културата“.

Путин подчертава още, че винаги е необходимо да се работи сплотено, ясно и за хората, като даде за пример именно развитието на Крим и Севастопол.

„Уважаеми колеги, тези девет години и особено миналата година показаха, че заедно сме в състояние да преодолеем всякакви трудности, да постигнем наистина значими, големи резултати и да вървим към целите си.“

Путин изрази увереност, че всички мерки по възстановяване на Кримския мост след саботажа ще бъдат завършени навреме.

„Възстановяването на моста след терористичната атака продължава и аз съм сигурен, че този процес ще бъде завършен, тази работа ще бъде завършена навреме“, каза държавният глава.

Путин припомни, че пътните връзки вече са отворени и се извършва ремонт на железопътните линии.

Припомняме, че след принудителната смяна на органите на властта в Крим и Севастопол и проведен референдум на 16 март, на днешната дата през 2014 г. е провъзгласена суверенна Република Крим, в състава на която влиза град Севастопол в качеството си на град с особен статут. На 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия, с което Русия на практика анексира Крим. Този акт няма международно признание, а по-скоро среща осъждането на държавите в нарушение на Меморандума за суверенитета и териториалната цялост на Украйна от 1994 г., подписан от Русия. Общото събрание на ООН също така отхвърли гласуването и анексирането, като прие незадължителна резолюция, потвърждаваща териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

снимка: архив 2015 г.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here