Руското посолство във Вашингтон сравни позицията на САЩ за МНС с „мудна шизофрения“

0
202

 

Русия, подобно на САЩ, не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. Дипломатическата мисия припомни решението на администрацията на Вашингтон да наложи „безпрецедентни икономически санкции“ на ръководството на съда, включително на бившия прокурор Фату Бенсуда, който инициира разследване на жестокостите на САЩ в Афганистан

 

Администрацията на САЩ, в името на геополитическите си интереси, подкрепя „безпрецедентната правна вакханалия“ на Международния наказателен съд (МНС). Това се казва в коментар на руското посолство във Вашингтон, предава ТАСС.

„Взехме под внимание изявленията на служители на администрацията относно предполагаемата валидност на решението на МНС да издаде заповед за арест на президента на Руската федерация Владимир Путин и омбудсмана за децата Мария Лвова-Белова. В името на собствените си геополитически интереси те подкрепят безпрецедентната правна оргия, отприщена от МНС, знаейки много добре, че Русия, както и САЩ, не признават юрисдикцията на МНС“, подчертаха руски дипломати. 

„Позволявайки неприемливи забележки срещу руския лидер, американските власти умишлено мълчат за собствените си жестокости в Ирак, Югославия, Либия и Виетнам“, се посочва в позицията на руското посолство в САЩ.

„Нещо повече, в опит да защитят гражданите си от международно преследване, Съединените щати дори предприема отвратителни мерки“, допълват от руската мисия.

Дипломатическата мисия припомни решението на администрацията на Вашингтон да наложи „безпрецедентни икономически санкции“ на ръководството на съда, включително на бившия прокурор Фату Бенсуда, който инициира разследване на жестокостите на САЩ в Афганистан.

„За каква независимост и безпристрастност можем да говорим? Подобна позиция напомня на мудна шизофрения. Днес всички местни власти повториха в унисон, че МНС не е указ за САЩ. Той обаче надделява над стратегическия интерес – да напакостим на Русия колкото е възможно повече“, подчертаха от посолството.

Припомняме, че Международният наказателен съд вчера издаде заповед за арест на Владимир Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. В документа се посочва, че вероятно са замесени във „военни престъпления, състоящи се в незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация“.

МНС е създаден с Римския статут от 1998 г. Той не е част от ООН и се отчита пред страните, които са ратифицирали статута. Русия, САЩ и Китай не са страни по статута.

През 2016 г. Путин подписа указ, според който Русия няма да стане член на МНС. Според руското външно министерство този съд „не оправда възлаганите на него надежди и не се превърна в наистина независим орган на международното правосъдие“.

Снощи прессекретарят на президента на Руската федерация нарече самата постановка на въпроса „възмутителна и неприемлива“ и напомни, че Руската федерация не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и смята решенията му за нищожни.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here