САЩ и ЕС в синхрон за заповедта на МНС за арест на Путин

BIG5АКЦЕНТИСАЩ и ЕС в синхрон за заповедта на МНС за арест на...

 

Байдън: Путин е военен престъпник, заповедта за ареста му е оправдана

Борел: Това е началото на процеса на отговорност

 

Въпреки че и САЩ, и Русия не са членове на Международния наказателен съд (МНС), президентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на МНС да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде Ройтерс.

„Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

Лидерите на Европа също приветстваха заповедта за арест. Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел определи решението на МНС да обяви Владимир Путин за издирване като „начало на процеса на отговорност“. „Оценяваме и подкрепяме работата на Съда“, заяви той в „Туитър“.

Борел определи решението на МНС като важно решение за международното правосъдие. Според него този ход е само началото в „търсенето на Русия отговорна за нейните престъпления и зверства в Украйна. Не може да има безнаказаност“. „Това е важно решение на международното правосъдие и за народа на Украйна“, каза още той.

Правителството на Макрон също реагира на решението на МНС да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, като заяви, че „никой не трябва да избяга от правосъдието“. „Никой, който е отговорен за престъпленията, извършени от Русия в Украйна, независимо от техния статут, не трябва да избегне правосъдието“, заяви френското външно министерство в профила си в Twitter.

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с други, отговорни за зверствата в Украйна, заяви от своя страна говорителят на полското правителство. „Това е важно решение на съда, което сочи за военни престъпления, извършени от руския апарат за насилие“, каза Пьотр Мюлер пред държавната информационна агенция PAP.

Външният министър на Чехия също приветства решението на Международния съд. “Путин без съмнение е отговорен за военни престъпления и трябва да бъде съден за агресията,” каза Ян Липавски.

Със заповедта за арест МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.

Руската федерация не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) и смята решенията му за нищожни, каза пред репортери в петък говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Още по темата:

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Песков: Русия смята решението на МНС за арест на Путин за нищожно

 

[td_block_social_counter]

Последни новини