САЩ подновяват полетите на дронове над Черно море

BIG5АКЦЕНТИСАЩ подновяват полетите на дронове над Черно море

 

Global Hawk е извършил такъв полет на 17 март за първи път след инцидента с MQ-9

 

Съединените щати възобновиха разузнавателните полети на своите безпилотни летателни апарати в Черно море, след като руски изтребител прехвана американски многоцелеви дрон MQ-9 по-рано тази седмица.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама неназовани американски високопоставени служители. Според тях безпилотният дрон Global Hawk е извършил такъв полет на 17 март за първи път след инцидента с MQ-9 във вторник.

По-рано Министерството на отбраната на САЩ отказа да изясни дали американската военна авиация е променила маршрутите на своите разузнавателни и други полети над Черно море в светлината на прехващането на американския многоцелеви дрон MQ-9 от руски изтребител.

„По тази тема ще ви пренасоча към коментарите, направени вчера от говорителя на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър“, каза говорител на американската армия пред ТАСС в петък. Той беше попитан дали е вярна информацията, че САЩ са променили маршрутите на полетите в района на Черно море на своите разузнавателни безпилотни летателни апарати Global Hawk. Бил е поставен и въпросът дали американската страна е променила маршрутите и/или правилата за полети на военната си авиация в региона.

Говорителят на Пентагона цитира и думите на Райдър: „Няма да говоря за конкретни мисии, маршрути, графици на операции. И мисля, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин даде да се разбере доста ясно, че ще продължим да летим и да действаме в международното въздушно пространство.“ където международното право го позволява и това включва Черноморския регион.“

Съветът за национална сигурност на Белия дом е оставил без отговор въпросите на руската държавна агенция ТАСС.

Припомняме, че по повод инцидента със сваления американски дрон руското министерство на отбраната съобщи, че полетът е извършен с изключени транспондери „в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на руската военна операция в Украйна, предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти.“

Според руската страна в резултат на рязко маневриране дронът е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Руските бойци не са използвали въздушни оръжия,

Според американската версия един от двата руски изтребители Су-27, вдигнати за прехващане на MQ-9, е повредил перката на американския дрон, което е довело до фактическата загуба на контрол над него от операторите, които са решили да изпратят устройството във водите на Черно море.

BIG5

[td_block_social_counter]

Последни новини