Борел: Сърбия и Косово се договориха как да прилагат споразумението за нормализиране на отношенията

0
112

 

След 12 часа преговори в Охрид беше постигната договореност за това как да бъде приложено споразумението, постигнато на 27 февруари между Сърбия и Косово, което трябва да доведе до нормализиране на отношенията между двете държави, каза след преговорите върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към споразумението, но за съжаление и двете страни не се съгласиха с това подробно предложение. Това беше подкрепено едностранно, косовската страна не беше достатъчно гъвкава. От друга страна Сърбия подчерта, че по принцип няма да подписва нищо, докато не бъде напълно готова да го приложи. Споразумението и изпълнението ще станат неделима част от европейския път, както и в дневния ред за стабилизиране на Косово с ЕС“, каза Борел.

Той допълни, че на срещата на съвета по външни работи на ЕС в понеделник, а в четвъртък пред лидерите на страните-членки на ЕС ще информира подробно за днешните разговори.

„Косово и Сърбия трябва да нормализират отношенията си, това вече не може да се избегне, споразумението и анексът са много важни в тази посока и ние ще работим усилено за това реализиране“, каза Борел.

Изпълнението на споразумението означава практически стъпки, които трябва да бъдат направени, допълни той. Косово и Сърбия са се ангажирали изцяло и добросъвестно да спазват всички членове на споразумението и да изпълняват съответните си задължения своевременно.

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е избягал от подписването на споразумение, за да изпълни поетите задължения между двете страни и е оставил на Европейския съюз да намери механизъм, по който ангажиментите да станат обвързващи.

„В анекса е записано, че веднага започваме разговорите за самоуправление на сръбските общини. Знаете, че сръбската общност и общността на общините не са едно и също нещо. Всичко това се обсъжда по същество и за цялото съдържание, но тези разговори все още продължават. Говорихме за това, но имаме нужда от още много, за да стигнем до конкретно заключение. Аз съм министър-председател на всички граждани, не искам да омаловажавам никого въз основа на етническа принадлежност“, каза Курти, цитиран от македонските медии.

От своя страна Александър Вучич, който дойде в Охрид с нагласата, че няма да подписва каквото и да било заяви, че е постигнато „някакво споразумение” и няколкото точки, по които има постигнато съгласие ще станат част от преговорната рамка за двете страни.

След разговорите в Охрид сръбският президент допълни, че днес ще представи всяка точка на гражданите на Сърбия и ще обясни всичко, което се е случило в Охрид, а от понеделник ще се среща с представители на парламентарните групи.

Преговорите за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия продължиха 12 часа, като те бяха водени от специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак, първоначално бяха двустранни с Курти и Вучич, а по-късно и съвместно. В срещите, като наблюдател участва и специалният представител на САЩ за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

Вучич: Постигнахме споразумение по няколко точки, нищо не приключва тази вечер

Сръбският президент Александър Вучич каза тази вечер в Охрид, че е постигнато известно споразумение по някои от точките на европейски план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Той говори след дискусиите с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, представителя на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак и премиера на Косово Албин Курти. Двамата европейски представители имаха и отделни срещи с Курти и Вучич.

След маратонските преговори, продължили 12 часа, Вучич каза, че днес е трябвало да се договори прилагането на европейския план..

Косово и Сърбия постигнаха споразумение в Брюксел миналия месец по европейско предложение за нормализиране на отношенията си след близо 10 години диалог с посредничеството на евросъюза, по време на който обаче не беше постигнат особен напредък, отбелязва Ройтерс. Белград все още не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област.

Споразумението предвижда Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което досега не е правила. Косово от своя страна ще бъде задължено институционално да гарантира правата на етническите сърби в страната.

Постигнахме някакво споразумение, тези няколко точки ще станат част от преговорната рамка за двете страни – и за Белград, и Прищина, каза Вучич след разговорите.

Сръбският президент допълни, че утре ще представи всяка точка на гражданите на Сърбия и ще обясни всичко, което се е случило в Охрид, а от понеделник ще се среща с представители на парламентарните групи.

По думите му е важно, че Европейският съвет ще оценява кой колко е свършил по прилагането на споразумението,.

Вучич каза още, че нищо не е приключило тази вечер, а едва започва.

От голямо значение е, че като приоритетно задължение формирането на Съюза на сръбските общини(бел.ред общините, населени предимно със сърби в Косово) в съответствие с предишните споразумения е в рамките на диалога, казва Вучич.

ЕС и САЩ очакват от косовския премиер Албин Курти да приложи споразумение от 2013 г., което предвижда създаването на Съюз на сръбските общини, чиято цел е да защитава интересите и правата на сърбите в Косово, отбелязва ДПА.

В Прищина обаче има опасения, че подобен съюз, ако получи прекалено много правомощия, може да подкопае политическата стабилност и да осуети държавната политика.

И днес не подписах нищо, дадох да се разбере какви са червените линии, но беше направен напредък в конструктивна атмосфера, каза Вучич.

източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here