Защо Черно море се превърна в огнище на напрежение между САЩ и Русия

BIG5АНАЛИЗЗащо Черно море се превърна в огнище на напрежение между САЩ и...

 

Черно море е особено слабо място на източния фланг на НАТО, съобщи NBC, цитирайки бившия британски офицер Глен Грант. Един военен дрон вероятно не е всичко, което Съединените щати са загубили тук.

 

Сблъсъкът тази седмица между американски дрон и руски изтребители подчерта още веднъж значението на Черно море, което отдавна е централно място в съперничеството между Москва и Запада.

Военният дрон вероятно не е всичко, което Съединените щати са загубили в Черно море.

Драматичният сблъсък между американски дрон и руски изтребители тази седмица отново привлече вниманието на световната общественост към водния масив, който е в основата на украинския конфликт.

И този инцидент повдига важен въпрос, на който Вашингтон и неговите съюзници трябва да отговорят: имат ли ясна стратегия за критичния воден път, който отдавна е централен за съперничеството между Москва и Запада и сега може да се превърне в голямо огнище на напрежение?

Конгресмени и бивши военни твърдят, че отговорът на този въпрос е от изключително значение, тъй като жизнеспособността на сделка, която би могла да позволи на критични пратки зърно да напуснат украинските пристанища в Черно море, е поставена на карта сега и защото руският флот използва района като плацдарм за нанасяне на удари по украинските градове.

Бездна от конфликти

Черно море, понякога наричано „потенциално буре с барут“, на площ е малко по-голямо от Калифорния и има достъп до шест държави – Турция, Румъния и България, които са членки на НАТО, както и Грузия и Украйна, които се считат за партньори на алианса, но формално не са част от него.

А още и Русия има излаз на Черно море.

Преди САЩ помагаха на съюзниците да запазят присъствието си в Черно море и провеждаха учения там, но администрацията на Байдън изтегли американските кораби от района, когато стана ясно, че руснаците се готвят за военна кампания в Украйна.

В момента Турция не допуска военни кораби да влизат в морето през Босфора, който тя контролира и може да затвори навреме.

Това означава, че Съединените щати просто нямат възможност и средства да върнат катастрофиралия дрон, който според американските военни е трябвало да потопят при сблъсъка с руски изтребител.

„Това показва липса на комплексен подход към региона, който е важен не само за нашите съюзници и страните, граничещи с Черно море, но и за сигурността на Съединените щати“, каза сенатор Джийн Шахин в интервю за NBC News, коментирайки намаляването на военната роля на Америка в региона.

Съединените щати нямат кораби в района, които да приберат останките от дрона, а единственият съюзник в НАТО с достъп до Черно море и достатъчно силен флот, за да се доближи до мястото на катастрофата е Турция, която се опитва да поддържа относително приятелски отношения с Москва, докато тя провежда своята специална военна операция в Украйна.

Ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, каза пред репортери в сряда, че вероятно няма много отломки, които могат да бъдат събрани така или иначе.

Според него дронът е паднал на място, където дълбочината достига 1500 метра, а американските военни са се погрижили всички данни на носителя да бъдат изтрити.

Русия обвини Съединените щати за сблъсъка, като каза, че нейният изтребител не е осъществил контакт с дрона, нито е използвал оръжия.

Тя обвини Вашингтон в провокация и наблюдение на руската граница.

Руският президент Владимир Путин превърна разширяването на присъствието на Москва в един от своите приоритети.

Той анексира Кримския полуостров – където руският Черноморски флот стои от векове и който служи като основа за способността на Кремъл да проецира влиянието си в региона – и отдавна се меси в работите на съседни страни като Грузия.

Шахин, която председателства сенатската подкомисия по външни отношения за Европа и регионалното сътрудничество в областта на сигурността, както и други конгресмени заявиха, че инцидентът с дрон тази седмица показва необходимостта Съединените щати да разработят план за действие за защита на Черно море.

Инцидентът с дрон накара Шахин, която посети военновъздушна база на НАТО в Румъния през февруари, да внесе отново своя законопроект, който тя изготви съвместно със сенатор Мит Ромни.

Законопроектът ще изисква администрацията на Байдън да разработи междуведомствена стратегия в рамките на 180 дни, която да задълбочи икономическите и военните връзки със страните в региона.

„И двете партии са много заинтересовани от това, защото – на фона на украинския конфликт, този инцидент с дрон и това, което се случва сега с морските комуникации – за нас е абсолютно ясно колко важен е този регион“, каза Шахин. „Болшинството страни, граничещи с Черно море, са наши съюзници, така че сега е много важно да им покажем, че подкрепяме нашите съюзници“.

Черно море слабо място ли е?

Бивши служители по националната сигурност, които преди това са работили в региона, отбелязаха, че нивото на инвестициите на Съединените щати и НАТО в Черно море не съответства на стратегическото му значение.

Те казаха, че въпреки реториката на НАТО, активността на Запада в региона е започнала да намалява след обединяването на Крим с Русия.

Бившият британски офицер Глен Грант, който е работил като военен инструктор и консултант в Украйна и България каза, че Черно море е особено слабо място на източния фланг на НАТО.

“Няма НАТО на тази страна – поради слабостта на България и Румъния, както и неотстъпчивостта на Турция. По тази причина няма присъствие на НАТО в Черно море”, каза Грант.

Според служител на НАТО, който пожела да остане анонимен, Черноморският регион е от “стратегическо значение” за алианса.

Той добави, че членовете на алианса са засилили присъствието си там в отговор на анексирането на Крим от Кремъл през 2014 г. и специалната военна операция в Украйна, която Русия започна миналата година.

Алиансът на НАТО започна да провежда по-големи мисии за въздушно патрулиране от Румъния и България, да разполага повече системи за противовъздушна и противоракетна отбрана в Румъния и Турция и да разполага нови бойни групи в региона, каза служителят.

Стивън Хоръл, бивш офицер от военноморското разузнаване на САЩ, който изучава региона в Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон каза, че Турция, която служи като южна крепост на НАТО и има една от най-мощните военни сили в алианса, ” трябва да изиграе централна роля“ във всяка черноморска стратегия на НАТО.

Съединените щати трябва да намерят начин да направят Турция по-надежден партньор, докато Вашингтон изгражда по-тесни връзки със страни като Румъния и България.

В момента има известна промяна към по-тясно сътрудничество.

В сряда, 15 март, президентите на Румъния и България се срещнаха в София и подписаха споразумение за укрепване на връзките.

„В Черно море трябва да разчитаме на три членки на НАТО [България, Румъния и Турция], за да поемат водеща роля“, каза Хоръл. „За тези три страни е доста трудно да се обединят и да започнат да действат заедно, както направиха например балтийските страни“.

Освен това един от най-важните фактори е споразумението за зърното, което изтича в неделя.

Това споразумение, постигнато с посредничеството на Турция и ООН, позволи на Украйна, един от най-големите износители на зърно, слънчогледово масло, пшеница и царевица в света, да стабилизира световните пазари и да гарантира глобалната продоволствена сигурност.

Сделката също позволи на Украйна да спечели така необходимите печалби от продажбите на зърно.

В процеса на подновяване на сделката Русия се опита да осигури по-големи отстъпки и съкрати сделката от 120 дни на 60, оставяйки мнозина притеснени, че сделката може да бъде провалена.

Посещавайки склада на ООН в Адис Абеба в сряда, където се съхранява част от украинската пшеница, доставена в етиопската столица, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че това споразумение трябва спешно да бъде удължено.

“Можем да предвидим какво ще стане, ако това не се случи. Това буквално означава, че това, което виждате тук, просто няма да попадне на много други места”, каза Блинкен пред репортери.

Очевидно известно време цялото внимание ще бъде насочено към Черно море.

Източник: inosmi.ru

Превод: opposition.bg

[td_block_social_counter]

Последни новини