Пародия на правосъдие или „Да разлаем кучетата – 2023“

BIG5АНАЛИЗПародия на правосъдие или „Да разлаем кучетата - 2023“

 

Печално известният със своята необективност и политкоректност т.нар. Международен наказателен съд в Хага побързал да издал заповед за ареста на руския президент Владимир Путин, а нашите послушни медии обявиха това за световна новина № 1, въпреки че от нея нищо няма да последва. 

 

Не бяха изтъкнати конкретни данни, имена, доказателства, на е прозрачно желанието на колективния Запад и обслужващите го мейнстрийм медии „новината“ да се повтаря до втръсване и да отклонява вниманието от реални факти, като опасността от верижни банкови фалити в САЩ и Западна Европа, кризата в американската финансова система, фалитите на цели индустрии от икономиките в Западна Европа заради замяната на газовите доставки от Русия с много по-скъпия американски втечнен газ. Целта е прозрачна – да се отклони общественото внимание от разрастващите се социални и антивоенни протести в САЩ и Европа, защото на народите им писна както затягането на коланите заради чужд военен конфликт, така и разпалването на реална военна опасност в името на печалбите на военнопромишления комплекс.

Наред с това съвсем не е случайно, че тази „пикантна новина“ се появи, след като стана ясно, че другата седмица в Москва ще се проведе среща между двама от Големите – Владимир Путин и Си Дзинпин. Като това е първото посещение в чужбина на преизбрания за нов мандат китайски президент – ясен знак за приятелските, добросъседските и много перспективни отношения между Русия и Китай.

Защото, за да разберем кой разпалва войната в Украйна и не желае мирни преговори, трябва да си отговорим на вечния въпрос „Чий е интересът?“. И като си спомним, че преди броени дни излезе информация, че през последната година от конфликта американската икономика е спечелила над 400 млрд. долара, отговорът е ясен. Затова US ястребите правят всичко възможно да натискат европейските държави да изпращат оръжие на фашисткия режим в Киев. Затова се отклонява общественото внимание от некадърността на прояденото от корупция управление на Зеленски да прави нещо друго, освен да проси пари и оръжия. Преди четвърт век гениалните Робърт де Ниро и Дъстин Хофман изиграха същия сюжет в холивудския политически трилър „Да разлаем кучетата“, в който ловки пиари замазаха тежък скандал с президента на САЩ чрез измислена война, която народът жадно поглъща от синия екран на телевизията. Днес затъващият в халтура Холивуд вече не може да създаде толкова реалистичен филм за политическото задкулисие във Вашингтон, но същото това задкулисие ни прожектира своите „филми“, но сега те вече са пълен фарс!

И как иначе, щом същият Международен „съд“ не търси отговорност за милионите жертви (много от които цивилни, в това число – деца!) на войните, които САЩ водеха в Корея, във Виетнам, в Гранада, в Ирак  – на два пъти (при това с фалшиви обвинения без доказателства, че Саддам, който по-късно бе убит в скалъпен процес, имал оръжия за масово унищожение), в Афганистан, в Сърбия, в Либия… По логиката на т. нар. Международен наказателен съд повечето президенти на САЩ отдавна трябваше да са в ареста! Не пророни и дума за жертвите на геноцида, свързан с обедняването и неравенствата, с финансовия, социалния и екологичен диктат на глобалните корпорации и банки, с корупцията, чрез която те държат под своя опека и влияние политическата власт в редица държави.

Нека напомним, че т. нар. Международен наказателен съд е нещо като самодейно формирование, което не е признато от държави като САЩ, Русия, Китай, Израел, Индия, Турция и т. н. То служи не за честно и балансирано правосъдие, а за пропаганда – което и направи тези дни с шумната „заповед за арест на президента Путин“. При това – президент на най-голямата по територия и природни ресурси държава в света, на държава, победителка във Втората световна война, и член на Съвета за сигурност на ООН, държава – незаобиколим фактор в създаващия се многополюсен свят. Държава, на която санкции са наложили по-малко от 40 страни, от близо 190 членки на ООН.

Русия, чиито стратегически съюзници са Китай, Индия, Турция, ЮАР, Бразилия и много държави в Латинска Америка, Африка и Арабския свят. Страни с интензивно икономическо развитие, суверенна външна политика, категорично отхвърлили политическия, икономическия и военен диктат на САЩ! Държави, които са центрове на влияние в XXI век.

Пропагандното активно мероприятие на т. нар. съд има и още една скрита, но опасна цел – да минира възможните преговори за мир днес и в близко бъдеще, да нагнетява напрежение и омраза, да създава конфликти и рискове за глобалната сигурност. Разбира се, от него нищо няма да произлезе, но то е срам за неговите автори, представящи се за „магистрати“ и хора на „правото“, за тайните му подбудители и за тези, които ще се възползват от мимолетния му пропаганден ефект. Брокерите на войната, комисионерите на военнопромишления комплекс, нефелните и безидейни елити и глобалната „Партия на войната“, която е готова да хвърли света в пропастта в името на собствените си печалби и на безумствата на политическия си фанатизъм, вече застават пред съда на световното обществено мнение, за да понесат тежката морална присъда на историята!

 

Проф. Светлана Шаренкова

[td_block_social_counter]

Последни новини