Два вота на недоверие на кабинета гласува френският парламент

0
231

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон остава непоколебим в прокарването на пенсионната реформа въпреки продължилите месеци протести и стачки в страната, съобщава АФП.

 

Макрон иска повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и другите части на реформата да бъдат утвърдени от парламента идната седмица. Това ще стане, ако правителството на Елизабет Борн оцелее днес при двете предложения за вот на недоверие, внесен от опозицията.

Във Франция започва нова седмица на протести срещу непопулярната пенсионна реформа, която правителството реши да прокара без последния парламентарен вот.

Френското Национално събрание ще гласува два вота на недоверие.

Ще устои ли френското правителство на натиска от Парламента и от улицата? Денят започва с нови блокади по пътищата, бойкоти на училища и стачки във въздушния и жп транспорта. Една след друга обявиха спиране на работа три големи рафинерии, рискът от липса на гориво нараства.. Изпитание се задава и за половин милион зрелостници, чиито първи изпити от матурата днес са застрашени от стачка на квесторите и блокади на гимназиите.

Атмосферата се нажежава часове преди поредните 15-и и 16-и вот на недоверие срещу кабинета на Елизабет Борн, внесени съответно от крайнодесните депутати и от малка центристка група, получила по-широка подкрепа от разнородни политически сили. Ако вотът мине, той може да зачеркне проекта за пенсионна реформа, но малко вероятно е да се получи мнозинство. Снощи президентът Макрон пожела реформата „да извърви демократичния си път“ и изрази безпокойство от зачестилата агресия към депутати, които я подкрепят.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here