Петър Витанов: Данъкът за свръхпечалбите е крачка в правилната посока

0
183

 

Не само в България, но и в Европа неравенствата се увеличават, а след пандемията от Ковид-19 богатите станаха по-богати, е бедните още по-бедни. Това коментира пред „България сутрин“ на Bulgaria on Air ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

 

Миналата седмица 130 евродепутати, сред които и Витанов, призоваха за данък за свръхбогатите, сходен на този върху мултинационалните компании. Предишната знакова сделка за глобален минимум от 15%  данък върху мултинационалния бизнес ще започне да действа от тази година.

„Инициативата тръгна от група милионери от Давос, които сами стигнаха до извода, че трябва да бъдат генерирани повече приходи, така че да се напълнят държавните хазни“, коментира Витанов.

„Нашето предложение е просто – въвеждане на прогресивен данък върху състоянието на ултрабогатите на международно ниво с цел намаляване на неравенствата и подпомагане на финансовите инвестиции за зелен и социален преход“, поясни Витанов.

„Вече имаме глобален налог върху мултинационалните компании от 15%, след като се установи, че големите транснационални компании плащат 9% данък, а останалите – над 20%. Това показа за пореден път, че големите имат възможност да укриват данъци, мигрирайки своите пари в държави с ниски данъци или в офшорни зони“, добави социалистът.

„Неравенството, което се създава, убива. По данни на „Оксфам“ ( б.р.- международна асоциация, която има задачата да решава проблемите на бедността и свързаната с нея несправедливост) на всеки четири секунди умира по един човек. Когато една държава няма пари нито за пенсии, нито за социална политика, нито за достъп до здравеопазване, това коства човешки живот“, каза още Петър Витанов.

И българското правителство предлага подобно облагане. Според представителя на социалистите в ЕП данъкът за свръхпечалбите е стъпка в правилната посока.

„Прегледах внимателно доклада на Министерството на финансите, където се вижда, че държавата е предоставила само през последната година помощи за близо 6 милиарда лева. През 2020-а и 2021-а година те са по над 2 милиарда лева. В същото време се очаква генерираните печалби за миналата година да са в размер на 47 милиарда лева, срещу 37 милиарда за 2021-а и 27 милиарда за пандемичната 2020-а година. Тоест имаме по-големи печалби в размер на 20 милиарда за две години. В същото време има сектори с видими картелни споразумения, където крайната цена се калкулира на гърба на потребителя и с това трябва да се спре“, коментира Витанов.

Според социалиста не може и свръхпечалбите да се мерят с един аршин.

„Не може да бъде спряна помощта за ток например и в сектори, в които се правят милиарди, и в кварталното магазинче, което едва оцелява след пандемията“, каза евродепутатът и добави, че финансовото министерство трябва да намери точната формула, за да не се окаже, че малкият бизнес прави „свръхпечалби“.

Според Петър Витанов не трябва да се нагнетява напрежение за състоянието на държавните финанси, но трябва да се обърне внимание и на „червените лампи“, които светят. Прекратяване на една голяма част от помощите, чрез търсене на по-справедливо разпределение на парите от свръхпечалбите, ограничаване на корупцията и повишаване на събираемостта ще дадат изход от ситуацията.

„Ако има редовно правителство и работещ парламент, трябва да се премине към промяна на данъчната система. Ако искаме да имаме силна държава, със солидна социална, здравна политика, образование, е необходимо завръщането на прогресивния данък. Тези, които имат повече приходи, солидарно да отделят за обществото. Това е така в целия свят, в най-либералните държави, дори в САЩ“, каза още евродепутатът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here