Френският премиер за пенсионната система: Достигаме края на демократичния път на реформата

0
187

 

Френското Национално събрание отхвърли двата вота на недоверие към правителството, поискани от две парламентарни групи заради пенсионната реформа.

Девет гласа не са достигнали за приемането на вота на недоверие към френското правителство, поискан от центристка група с подкрепата на различни политически сили. Гласували са 278 депутати. Сред тях са били близо една трета от десните „Републиканци“, на чието съюзничество обикновено разчита президентската коалиция. 94 гласа е събрал вотът, поискан от крайната десница, предава БНР.

Резултатът дава зелена светлина на пенсионната реформа, но правителството устоя с много крехко мнозинство. В пленарната зала лявата опозиция продължи да скандира за оставка и да издига лозунги „Продължаваме“ и „Референдум“, а опозиционният лидер Меланшон призова към „народна цензура“ на правителството. Един от основните синдикати веднага прикани към масов протест в четвъртък. В центъра на Париж вече събраха недоволни.

„Достигаме края на демократичния път на реформата(…) Поемам със смирение и сериозност своята отговорност и тази на правителството“ – коментира тази вечер премиерът Елизабет Борн.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here