Дания, Норвегия, Финландия и Швеция ще пазят заедно небето си с общо 250 изтребителя

0
204

 

Крайната цел е да можем да действаме безпроблемно заедно като една сила, обявиха държавите

 

Военновъздушните сили на Дания, Норвегия, Финландия и Швеция се споразумяха за съвместна отбрана на въздушното си пространство, предаде агенция Bloomberg.

Скандинавските държави ще управляват заедно един въздушен флот от изтребители – общо 250, за да гарантират сигурността си. Командирите на военновъздушните сили на четирите държави подписаха декларация за задълбочаване на сътрудничеството

„Крайната цел е да можем да действаме безпроблемно заедно като една сила чрез разработване на скандинавска концепция за съвместни въздушни операции въз основа на вече известната методология на НАТО“, посочиха от Военновъздушните сили на Дания.

Сътрудничеството ще включва интегрирано командване и контрол, оперативно планиране и изпълнение, гъвкаво разполагане на сили, съвместно наблюдение на въздушното пространство и обучение. Четирите държави разполагат с близо 250 бойни изтребителя. В Швеция са на въоръжение близо сто изтребителя Jas 39 Gripen C/D. Финландия разполага с над 60 самолета F/A-18 Hornet, като до няколко години страната иска да премине към използването на F-35A. Норвегия към момента има 37 изтребителя F-35, а до две години трябва да получи още 15. Дания разполага с 44 изтребителя F-16, но иска да модернизира своите ВВС с десетки F-35.

Дания и Норвегия са членки на НАТО (от основаването на алианса през 1949 г.), докато Финландия и Швеция са в процес на присъединяване. Очаква се Финландия да стане пълноправен член на алианса до седмици, докато Швеция среща съпротива от Унгария и Турция, но по всяка вероятно и тя ще бъде приета. Скандинавските държави поискаха да се присъединят към най-могъщия военен съюз в света след инвазията на Русия в Украйна.

Непредизвиканата пълномащабна война, започната от Путин на 24 февруари 2022 г., обедини още повече членките на НАТО, а държави като Финландия и Швеция, които десетилетия наред поддържаха военен неутралитет, поискаха незабавно да бъдат приети в алианса, за да гарантират сигурността си. Тридневната операция на Путин в Украйна целеше да разедини и западните страни, но вместо това те са по-силни от всякога, а режимът на военнопрестъпника Путин е все по-близо до гибелта си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here