Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

0
207

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в интервю за японското издание Yomiuri Shimbun, че пролетното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна се отлага, тъй като Украйна няма оръжия и боеприпаси.

 

Според украинския лидер офанзивата е била планирана за пролетта, но сега на въоръжените сили на Украйна им липсват по-специално боеприпаси и бойни самолети.

Очаква се предоставените от Германия и други страни танкове да стигнат до фронта през април, пише японското издание. Зеленски говори за намерението си да ги използва, за да пробие руската отбранителна линия: „Имаме нужда от танкове, за да деокупираме Украйна“.

Ситуацията с боеприпасите във въоръжените сили на Украйна обаче е много тежка, казва президентът на Украйна. Според него руските военни ежедневно изстрелват около три пъти повече боеприпаси от въоръжените сили на Украйна, „а ние чакаме боеприпаси от страните-партньори“.

Без снаряди и ракети е невъзможно да започнем офанзива, каза той: „Все още не можем да започнем офанзива. Без танкове, артилерия и HIMARS не можем да изпратим нашите смели войници на фронта.“

В събота главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че сложната обстановка в Бахмутското направление, което остава едно от най-горещите на фронта, е стабилизирана с „титанични усилия“.

Това се потвърждава от британското разузнаване. Руското настъпление към Бахмут практически е спряло – и това, вероятно, на първо място показва крайното изтощение на руските сили, според военното разузнаване на британското министерство на отбраната.

Миналата седмица 17 европейски страни и Норвегия се съгласиха да увеличат производството на боеприпаси за Украйна, като обещаха да й осигурят един милион снаряда през следващата година.

Допълнително в събота полският производител на боеприпаси Dezamet обяви, че ще увеличи значително производството като част от обявения от Европейския съюз план за доставка на Украйна.

Въпреки това, всички тези планове едва ли ще променят ситуацията в близко бъдеще – Украйна се нуждае от боеприпаси от вече наличните запаси на западните армии, тъй като производството на нови снаряди ще отнеме много време.

Недостигът на боеприпаси се превърна в проблем във войната в Украйна месеци след началото й. „Глад за снаряди“ сега изпитват и двете страни в конфликта.

източник: Епицентър

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here