Как да унищожим Русия. Доклад на Rand Corporation за 2019 г.: „Прекалено разширяване и дисбалансиране на Русия“

0
308

 

От изключително значение за разгръщащата се война в Украйна е обзорната статия на Манлио Динучи по-долу, публикувана за първи път от Global Research на 25 май 2019 г., която предоставя резюме на доклад на Ранд, озаглавен: „Прекомерно разширяване и дисбалансиране на Русия“ .

Принудете противника да се разшири безразсъдно, за да го разбалансирате и след това го унищожете. Това не е описание на удар по джудо, а план срещу Русия, разработен от Rand Corporation, най-влиятелният мозъчен тръст в САЩ. С персонал от хиляди експерти, Ранд се представя като най-надеждният източник в света за разузнаване и политически анализи за лидерите на Съединените щати и техните съюзници.

Rand Corp се гордее с това, че е допринесла за разработването на дългосрочна стратегия, която позволи на Съединените щати да спечелят Студената война, като принудиха Съветския съюз да изразходва собствените си икономически ресурси в стратегическата конфронтация.

Именно този модел беше вдъхновение за новия план, Overextending and Unbalancing Russia , публикуван от Rand .

Според техните анализатори Русия остава мощен противник на САЩ в определени фундаментални сектори. За да се справят с тази опозиция, САЩ и техните съюзници ще трябва да следват съвместна дългосрочна стратегия, която използва уязвимостта на Русия. Така Ранд анализира различните средства, с които Русия да бъде дисбалансирана, като за всеки посочва вероятностите за успех, ползите, цената и рисковете за САЩ.

Анализаторите на Rand изчисляват, че най-голямата уязвимост на Русия е тази на нейната икономика , поради силната й зависимост от износа на петрол и газ. Приходите от този износ могат да бъдат намалени чрез засилване на санкциите и увеличаване на енергийния износ на САЩ. Целта е да се задължи Европа да намали вноса на руски природен газ и да го замени с втечнен природен газ, транспортиран по море от други страни.

Друг начин за дестабилизиране на руската икономика в дългосрочен план е насърчаването на емиграцията на квалифициран персонал, особено на млади руснаци с високо ниво на образование.

В идеологическия и информационния сектор би било необходимо да се насърчи вътрешната конкуренция и в същото време да се подкопае външен вид на Русия , като се изключи от международните форуми и се бойкотират международните спортни събития, които организира.

В геополитическия сектор въоръжаването на Украйна ще позволи на САЩ да използват централната точка на външната уязвимост на Русия, но това ще трябва да бъде внимателно изчислено, за да се държи Русия под натиск, без да се подхлъзне в голям конфликт, който тя ще спечели.

Във военния сектор САЩ биха могли да се радват на големи ползи, с ниски разходи и рискове, като увеличат броя на сухопътните войски от страните от НАТО, работещи в антируска функция.

САЩ могат да се радват на големи шансове за успех и големи ползи, с умерени рискове, особено като инвестират главно в стратегически бомбардировачи и ракети с голям обсег на нападение, насочени срещу Русия.

Напускането на Договора за РСМД и разполагането в Европа на нови ядрени ракети със среден обсег, насочени към Русия, би довело до големи шансове за успех, но би представлявало и големи рискове.

Чрез калибриране на всяка опция за постигане на желания ефект – заключават анализаторите на Ранд – Русия ще плати най-скъпата цена в конфронтация, но САЩ също ще трябва да инвестират огромни ресурси, които следователно вече няма да бъдат налични за други цели. Това също е предварително предупреждение за предстоящо голямо увеличение на военните разходи на САЩ/НАТО в ущърб на социалните бюджети.

Това е бъдещето, което е планирано за нас от Rand Corporation, най-влиятелният мозъчен тръст на дълбоката държава – с други думи подземният център на реална власт, обхванат от икономическите, финансовите и военните олигархии – който определя стратегическите избори не само на САЩ, но и на целия западен свят.

„Опциите“, заложени в плана, в действителност не са повече от варианти на една и съща военна стратегия, чиято цена в жертви и рискове се плаща от всички нас.

Автор: Манлио Динучи, научен сътрудник на Центъра за изследване на глобализацията.

Първоизточникът на тази статия е Global Research

превод: opposition.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here