“Амнести интернешънъл“: Западът прилага двойни стандарти спрямо правата на човека по света

BIG5ПРОФИЛ“Амнести интернешънъл": Западът прилага двойни стандарти спрямо правата на човека по света

 

Реакциите на руската инвазия в Украйна ни дадоха някои доказателства за това какво може да се направи, когато има политическа воля. В същото време западните държави пренебрегват „злоупотребите на Израел с апартейда срещу палестинците“, както и, например, нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, се казва в доклада

 

Западните държави прилагат „двойни стандарти“, когато става въпрос за справяне с нарушенията на правата на човека по света, което беше подчертано от твърдия им и бърз отговор на руската инвазия в Украйна, посочи „Амнести Интернешънъл“, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Решителният отговор на Запада на руската агресия срещу Украйна рязко контрастира с плачевната липса на смислени действия по отношение на тежките нарушения от страна на някои от техните съюзници, включително Израел, Саудитска Арабия и Египет“, се казва в изявление на неправителствената организация след публикуването на годишния ѝ доклад вчера.

„Годишният доклад на „Амнести интернешънъл“ за 2022 г. подчертава двойните стандарти по света по отношение на правата на човека и неспособността на международната общност да се обедини около последователно прилагани права на човека и универсални ценности“, се казва в него.

„Нахлуването на Русия в Украйна е смразяващ пример за това какво може да се случи, когато държавите си мислят, че могат да пренебрегват международното право и да нарушават правата на човека без последствия“, е цитирана да казва в съобщение за медиите генералният секретар на „Амнести интернешънъл“ Аниес Каламар.

„Реакциите на руската инвазия в Украйна ни дадоха някои доказателства за това какво може да се направи, когато има политическа воля“, добави тя.

В същото време западните държави пренебрегват „злоупотребите на Израел с апартейда срещу палестинците“, както и, например, нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, се казва в доклада.

Прилагането на такива двойни стандарти насърчава режимите по света да не обръщат внимание на нарушенията на правата на човека и насърчава по-нататъшни репресии, посочва „Амнести интернешънъл“.

Каламар призова реакцията на войната в Украйна да се превърне в „модел“ за справяне с нарушенията на правата на човека навсякъде по света.

Наречен „Състоянието на правата на човека в света“, докладът също така остро критикува придружените с насилие репресии на иранския режим срещу протестиращите срещу властите, както и опитите на Пекин да сплаши демонстрантите с насилие и заплахи.

[td_block_social_counter]

Последни новини