ВАС отхвърли определение на КЗК за „спиране на процедурата“ за обществена поръчка на БАБХ

0
259

 

Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност, смятат съдиите

Със свое решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спряната обществена поръчка, която трябваше да набави оборудване за държавната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Лабораторията е предназначена за работа на граничния пункт с Турция „Капитан Андреево“, съобщи „Дневник“.

С това съдът отхвърли определение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2 март, с което бе наложена временна мярка „спиране на процедурата“ за обществена поръчка.

Обществената поръчка е била открита на 18 януари с решение на директора на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол. Лабораторията е към БАБХ и в нея се извършват и изследвания на пробите от граничния контролно-пропусквателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. Процедурата е блокирана по жалба на „Интерпред Еврологистик“ ЕООД. ВАС оставя без уважение като неоснователно искането на дружеството за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“.

Върховните магистрати приемат, че изложените от възложителя съображения пред КЗК, както и приложените доказателства, обосновават превес на обществения интерес от продължаването на процедурата по възлагане на обществената поръчка. Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени – включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка, посочва в мотивите си съда, цитиран от БТА.

Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност, се казва още в решението на ВАС. От съда отбелязват, че обществената поръчка е обоснована като спешна и неотложна, и съобразяваща се с препоръки, които касаят Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства.

Върховните магистрати считат, че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна.

Определението на ВАС е окончателно.

От май 2022 г. държавата пое фитосанитарния контрол на стоките от тежкотоварните превозни средства, преминаващи през пункта. След като пое процеса по изследване на пробите, БАБХ започна да ги изпраща до централната лаборатория в София, което първоначално доведе до забавяне и протести на превозвачи. Впоследствие капацитетът на изследваните проби беше увеличен до 50 дневно, след като беше открит филиал на централната лаборатория.

Държавният контрол е за сметка на частната фирма „Евролаб 2011“, която с договор от края на 2021 г. наема помещение на границата за 10-годишен период, което превръща в лаборатория. Договорът е подписан от временно изпълняващия длъжността директор на БАБХ Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ. Понастоящем договорът за наем е предмет на съдебни процедури, поради което не е разтрогнат. През януари стана известно, че от БАБХ са изпуснали срока да обжалват съдебно решение, което е в полза на фирмата. Тя все още работи на граничния пункт, като оператор, отговорен за пратката.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here