МОК препоръчва връщането на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг

0
173

 

Спортисти, които са сключили договор с руската или беларуската армия или службите за национална сигурност, не могат да се състезават

 

Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча връщането на руски и беларуски спортисти на международни спортни събития като неутрални състезатели.

След първия ден от заседанието на изпълкома на МОК президентът на централата Томас Бах уточни, че препоръките не означават, че руснаци и беларуси ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и на Зимните игри през 2026 г.

„Изпълнителният комитет на МОК не е определил ясна времева рамка за решение относно участието на руски и беларуски спортисти на Олимпийските игри през 2024 и 2026 година. Никой не знае какво ще се случи утре или след девет месеца. Нямам отговор кога ще дойде подходящият момент, следим ситуацията“, каза Томас Бах.

МОК първоначално санкционира двете държави през 2022 г., но в началото на тази година обяви планове за допускането на спортисти като неутрални. Това вероятно ще се случи през квалификациите в Азия.

„Участието на спортисти с руски и беларуски паспорти в международни състезания работи. Виждаме го почти всеки ден в редица спортове, най-вече в тениса, но и в колоезденето и в тениса на маса. Виждаме го в хокея на лед, в хандбала, във футбола и в други лиги в САЩ, както и в Европа и на други континенти. В нито едно състезания няма инциденти, свързани със сигурността“, каза Бах на откриването на заседанието на изпълкома на МОК в Лозана.

Спортисти, които са сключили договор с руската или беларуската армия или службите за национална сигурност, не могат да се състезават, същото важи и отборните надпревари, в които спортисти с руски или беларуски паспорт не могат да участват, казаха от МОК.

Изпълкомът подчерта, че санкциите срещу руските и беларуските държави трябва да останат в сила и никакви международни събития не трябва да се организират в тези страни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here