България ще подпише споразумения със САЩ и Франция за изграждане на 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

0
191

 

Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков

Предстои окончателното подписване с американската компания „Уестингхаус“ на инженерингов договор за изграждането на два блока на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков, предава БНР.

„По същия начин както с Америка ще бъде подписано междуправителствено споразумение за изграждане на тези два ядрени блока с „Белене“ между България и Франция. На 4 април пристига в София за среща с министъра и след това работна среща с нас френският изпълнителен директор за нови мощности на „Електрисите дьо Франс“. На 18 в Белене ще бъдат на посещения и на оглед френски специалисти от ЕДФ“, коментира зам.-енергийният министър.

Договорът с американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е за 10 години, посочи зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 г. Предстои горивото да бъде лицензирано, като в момента се представят отчетите за това пред Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

С френската компания „Фраматом“ е подписан договор за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, добави Еленко Божков. По този договор доставката е също за 10 години. Първата доставка ще се осъществи през 2025 година. „Изключително добри финансови условия. Окончателният договор беше подписан на 24 март“, заяви още служебният заместник-министър.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here