Военният министър: Две частни фирми имат договори за 155 мм снаряди, но не знам кой е получателят

0
188

 

Български войник няма да стъпи в Украйна и страната ни няма да изпраща никакъв контингент, докато служебното правителство е на власт. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

 

Няма как да участваме в поръчката за Украйна, а не че не искаме. Отказали сме триъгълна сделка за модернизация на армията от ЕС, призна Димитър Стоянов

Изненадващо обаче министърът уточни, че две частни фирми са заявили, че произвеждат 155-милиметрови снаряди, но това са частни контракти. На въпрос може ли Министерството на отбраната да контролира този износ, министърът отговори, че Министерството на отбраната има представител към комисията на Министерството на икономиката, което е ангажирано и издава разрешителните за износ и търговия на средства за военна употреба. Комисията дава разрешения за износ на съответното въоръжение, посочи той и допълни, че няма информация дали тези договори са с краен получател Украйна, защото Военнопромишленият комплекс е към Министерството на икономиката, а към Министерството на отбраната е „Терем“, което няма сключени такива договори. Министърът уточни, че няма постъпила заявка за ремонт на военна бронетанкова техника от Украйна към България и такъв ремонт не е извършван, предава БТА.

Димитър Стоянов отбеляза, че е изпълнено всичко, взето като решение от Народното събрание на 9 декември. Предвидената техника е била предоставена на украинската страна през януари, а транспортните разходи са били осигурени от Обединеното кралство и Канада.

Министърът подчерта, че няма процес на мобилизация, каквито съобщения са се появили в социалните мрежи и обясни, че това са годишни сверки, които се провеждат ежегодно във военните окръжия.

По покана на началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, министърът на отбраната изнесе лекция на тема „Мотивацията да служим на България“ пред курсанти и преподаватели.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here