Зърнопроизводителите започват тридневни протестни действия

0
138

 

Националната асоциация на зърнопроизводителите започва от днес тридневни ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Исканията на зърнопроизводителите са да не се удължава за България действието на европейския регламент за  безмитен  внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, предава БНР.

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обяснява председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър.

„Той трябва да дойде на протеста. Ние очакваме нашето правителство да ни подкрепи да не удължим този регламент, направо да си го кажем, защото българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост“, каза Костадин Костадинов.

Между 10 и 11 часа  всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат , са готови да продължат.

„На седми (април – б.р.) румънските колеги ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние отделно тогава евентуално ще излезем да действаме заедно.“, добави Костадин Костадинов.

В националния протест в Русе ще се включат и около 50 зърнопроизводители от Ловешко. Освен това, за да изразят недоволството си ловешките зърнопроизводители ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Слатина, но без да блокират и пречат на движението на превозните средства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here