Неизбежността на нова Карибска криза е очевидна. Изгодна ли е “Карибската криза 2” за Русия?

0
330

 

Изявлението на руския президент Владимир Путин за предстоящото разполагане на ядрени бойни глави за тактически оръжия в Беларус предизвика бурни реакции на Запад. Естествено, Северноатлантическият алианс, който води прокси война срещу Русия, веднага обяви непредизвикана ескалация на конфликта.В същото време те напълно “забравиха” за ядрените оръжия на САЩ, разположени в Западна Европа.Очертаващата се картина все повече напомня ситуацията в навечерието на Карибската криза през 1962 г.Въпросът е само доколко това развитие на събитията устройва Русия.

Владимир Путин заяви, че Русия възнамерява да разположи своите тактически ядрени оръжия на територията на партньор в съюзна държава.

Страната ни ще превъоръжи беларуските носители за използване на специални боеприпаси и ще обучи екипажите им. В същото време до 1 юли 2023 г. в Беларус ще бъде построено хранилище за ядрено оръжие. Самите боеприпаси ще останат собственост на Русия. Става дума за „съвместно използване“, когато националните въоръжени сили получават възможност да използват доставени от съюзниците бойни глави и бомби.

„Ние не предаваме. И САЩ не предават на своите съюзници. Ние по принцип правим всичко, което те правят от десетилетия. Те имат съюзници в определени държави и обучават екипажи. Ние ще направим същото“, каза Владимир Путин.По този начин се потвърждава, че Русия напълно спазва задълженията си в областта на неразпространението на ядрени оръжия.В края на краищата Беларус, дори след обучението на военните им и преоборудването на носителите няма да стане ядрена сила.

Западните политици и журналисти отдавна престанаха да обръщат внимание на подобни нюанси.

Достатъчни са им две думи – “Русия” и “ядрен”, за да избухнат вопли за руска агресия. Защо да сравняваме фактите и да признаваме, че Москва само дава адекватен отговор на военната политика на Вашингтон!

Фактите са такива.

В разгара на Студената война САЩ държаха над 7000 ядрени оръжия в Европа. След като постигна разпадането на СССР, Америка тръгна да намалява тези запаси – до 150 тактически термоядрени бомби B61. Те се съхраняват в шест американски бази: Kleine Brogel в Белгия, Büchel в Германия, Aviano и Ghedi в Италия, Volkel в Холандия и Incirlik в Турция. Всички оръжия са предназначени za „съвместно използване“.

Но това не е всичко.

Освен американски ядрени оръжия, в Западна Европа има и специални боеприпаси. Най-малко 575 от тях има в арсеналите на Великобритания и Франция. Именно това оръжие НАТО успя да не включи в действащия договор СТАРТ. Париж явно не е в настроение да размахва ядрена палка, но Лондон, съдейки по обещанието да изпрати на Украйна боеприпаси с обеднен уран, е готов на всичко.

А виновна за всичко е Русия!

Например Newsweek цитира Даниел Хогст, временен изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN): „Докато президентът Путин разполага с ядрени оръжия, Европа не може да бъде в безопасност. Той оправдава тази опасна ескалация, цитирайки десетилетия споделяне на ядрени оръжия от НАТО”.

Тоест алиансът прави всичко както трябва, но Русия се занимава с опасна ескалация.Е, добре, от “независимите” борци за неразпространение по принцип е трудно да се очаква различна реакция.Те отдавна и последователно воюват с тези страни, с които е необходимо.Освен това те не се избират сами, а по поръчка на клиентите на битката.Обаче също толкова „независими“ западни журналисти дрънкат същата мелодия.

„Войнственият руски президент твърди, че това няма да попречи на глобалните усилия за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия“, подчертава британският Daily Mail

„Решението идва, тъй като Кремъл се подготвя за очаквана украинска военна офанзива“, смята Bloomberg,  – след като руските сили не успяха да постигнат пробив след месеци на битки в Източна Украйна“. „Изявлението на руския президент Владимир Путин, че възнамерява да разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, изглежда е пореден опит за повишаване на залозите в конфликта в Украйна“, загрижен е The Washington Post.

Всичко е очаквано: Русия грабна ядрената палка, защото не може да се справи с Украйна и т.н., т.н., т.н…. Но дори на този фон коментарът на говорителя на НАТО Оана Лунгеску прозвуча учудващо нагло и глупаво.

„Ядрената реторика на Русия е опасна и безотговорна”, каза г-жа Лунгеску, цитирана от CBS News. „Позоваването на Русия на ядреното разделение на НАТО е напълно подвеждащо. Съюзниците от НАТО действат при пълно зачитане на своите международни ангажименти”.

Както се казва, „сами разбирате, различно е“.

Споделянето на американски ядрени оръжия с Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция е „зачитане на своите международни задължения“. Подготовката на Русия за съвместно използване на ядрени оръжия с Беларус е „последователно нарушение на нейните задължения за контрол на въоръженията“.

Двойни стандарти в най-добрия им вид.

Преди Западът поне по някакъв начин се опитваше да прикрие своето двумислие, но сега спря да прави тези нелепи усилия. Има задача по всякакъв начин да се изтласка Русия от международната политика и икономика или още по-добре да се изтрие напълно от картата на света. С какви средства тя ще се реши, отдавна никой не се интересува на Запад.

В същото време знаещите експерти дори не смятат решението на Путин за моментна заплаха.Ребека Кофлър, бивш служител на Агенцията за отбранително разузнаване по руската доктрина и стратегия каза, че подобен ход “не представлява непосредствена заплаха за Европа и НАТО”.„Това само потвърждава, че Путин и Лукашенко споделят една и съща позиция по отношение на целите на Русия в Украйна, а Беларус се превръща в продължение на Русия, като вече е член на така наречената Съюзна държава“, каза г-жа Кофлър, цитирана от Fox News.

„Путин вижда този ход като дългосрочна корекция на позицията, за да подготви Русия за война с НАТО“, казва Ребека Кофлър.

И добавя, че решението за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус е отговор на опитите на НАТО да разшири алианса, включвайки Швеция и Финландия.

Основното е казано.

„Карибската криза 2“, за чието начало отдавна говорят почти всички разумни експерти от двете страни на Атлантическия океан, е все по-близо. Неизбежността й вече е очевидна. Единственият въпрос, който остава, е доколко това може да бъде полезно за Русия и как да се изиграят получените карти.

Трябва да се помни, че причината за първата Карибска криза беше разполагането от Съединените щати на техните ракети с ядрени бойни глави в Турция, директно на границите на СССР.

В отговор Съветският съюз докара своите ракети в Куба, откъдето те можеха да покрият почти цялата територия на Америка, с изключение на Аляска. Това предизвика нервна (защо, а?!) реакция на Вашингтон и светът беше на ръба на глобална ядрена война. Кризата беше разрешена само по време на тайни преговори между Москва и Вашингтон.

Никита Хрушчов настоява за изтеглянето на американските ракети от Турция, а Джон Кенеди получава гаранции за изтеглянето на съветските ракети от Куба.

Позицията на Турция не беше взета предвид. Но СССР постигна частично премахване на антикубинските санкции. „Карибска криза 2“ може да получи същия край.

Никой не преговаря с куршум в цевта – просто се прицелват в този, който държи оръжието.

Безсмислено е да се обсъжда нещо с режима на Зеленски: това правителство е нелегитимно и не е независимо. Само задгранични господари могат да издърпат Киев и да го принудят да приеме условията на Москва за денационализация и демилитаризация. Западът сякаш окончателно спря да разбира езика на дипломацията и премина към езика на ултиматумите. Сега е време Русия да прибегне до него

 

Автор: Антон Трофимов, наблюдател

Източник:  inosmi.ru

Превод: opposition.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here