„Протест на свободата“ срещу речта на Зеленски пред австрийския парламент

0
155

 

Херберт Кикъл коментира изявата на Зеленски така: „Президент на воюваща страна ще използва залата на Националния съвет на неутрална страна като сцена, за да представи пропагандата на Украйна, САЩ или НАТО.“

Водачът на Австрийската партия на свободата (АПС) Херберт Кикъл обяви, че ще бъде организиран „протест на свободата“ срещу речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Националния съвет на австрийския парламент, която ще се предава утре по видеовръзка. Изявата беше запланувана още преди една година, но беше осуетена поради съпротивата на АПС. В четвъртък речта ще бъде произнесена не на пленарно заседание, а преди това в рамките на парламентарно събитие.

За Кикъл появата на Зеленски е „от огромно значение и с огромна експлозивност“: Става дума за защита и отстояване на австрийския неутралитет – задача, която само АПС приема сериозно, коментира лидерът на националистите. Планираната поява е доказателство, че другите партии отдавна са изоставили неутралитета, казва Кикъл, цитиран от вестник „Курир“.

Кикъл коментира изявата на Зеленски така: „Президент на воюваща страна ще използва залата на Националния съвет на неутрална страна като сцена, за да представи пропагандата на Украйна, САЩ или НАТО.“ АСП смята, че парламентът е неподходящо място за такава реч, както би било неподходящо и обръщение на представител на Русия или други воюващи страни. По света има хиляди формати, които Зеленски може да използва, партиите също са свободни да го поканят. Парламентът обаче не е подходящото място – дори ако изявата сега официално се провежда като „събитие“ между две заседания на Националния съвет, е мнението на партийния лидер, цитиран от „Курир“.

Кикъл не пожела да съобщи подробности как ще се проведе протестът. АСП има намерение да внесе предложение в Националния съвет за засилване на неутралитета, за което е необходима промяна в конституцията.

В края на миналата седмица председателят на Националния съвет Волфганг Соботка съобщи, че не очаква „разрушителен огън от страна на АПС“, а уважителна дискусия и диалог. Той подчерта, че няма да приеме „словесни нападки“. Днес Соботка е подчертал пред вестник „Курир“ повторно, че речта на украинския президент по време на парламентарно събитие е „акт на солидарност“. Позицията на Австрия е ясна и непроменена от началото на конфликта: „Ние осъждаме незаконната, неоправдана и непровокирана руска агресивна война срещу Украйна и винаги сме подчертавали, че Австрия е военно, но не и политически неутрална. Тази руска агресивна война е и нападение срещу демократичните принципи и ценности, които трябва да бъдат защитени с всички средства, с които разполагаме.“

Парламентарното събитие започва в четвъртък сутрин с встъпителни думи на председателя на Националния съвет Волфганг Соботка, след което с 20-минутна реч се включва украинският президент Володимир Зеленски. Следват 5-минутни изказвания на един представител от всяка парламентарно представена партия. Володимир Зеленски вече не присъства виртуално. Заключителните думи произнася председателят на Националния съвет Волфганг Соботка.

Освен народните представители в залата са поканени да присъстват президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, вицеканцлерът Вернер Коглер, членове на правителството, Хайнц Фишер, бивш президент на Австрия, Андреас Кол, бивш председател на Националния съвет и посланикът на Украйна Васил Химинес. Федералният канцлер Карл Нехамер ще отсъства поради предварително запланувано посещение в чужбина.

Австрия е доста закъснява с поканата си към украинския президент, коментира „Курир“ и добавя, че вече 24 от 27-те държави членки на Европейския съюз са предоставили на Зеленски тази платформа, досега България и Унгария са отхвърляли подобна възможност.

Източник: Цветана Делибалтова за БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here