Отново сблъсъци във Франция на 10-ия национален протест срещу пенсионната реформа

0
209

 

На десетия ден от протести срещу пенсионната реформа във Франция отново се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Според Франс прес десетки хиляди са излезли в Париж, а според вътрешното министерство около 740 000 души са излезли в цялата страна. За безредици се съобщава в столицата, а също в Лион, Нант и други големи градове. Недоволството беше предизвикано от увеличението на пенсионната възраст с 2 години без гласуване в парламента, предава БНР.

Демонстранти, участващи в снощните протести в Париж срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон, запалиха контейнери за отпадъци и хвърляха предмети по полицията, която отвърна със сълзотворен газ. Сблъсъци имаше и при протести в градовете Рен, Бордо и Тулуза, а в Нант бяха подпалени банков клон и автомобили.

По-рано вчера френското правителство отхвърли искането на профсъюзите за спиране и преосмисляне на законопроекта за пенсиите, предвиждащ да се увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Това разгневи профсъюзните лидери, които казаха, че правителството трябва да намери изход от кризата.

От своя страна правителството изрази готовност да разговаря с профсъюзите, но по други теми, и повтори, че няма да отстъпи по отношение на пенсиите.

Милиони французи участват в протести и стачки от средата на януари, за да изразят несъгласието си относно законопроекта. Протестите се засилиха, след като правителството използва специални правомощия, за да прокара законопроекта в парламента без гласуване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here