„Тренд“: Неясен победител на изборите и оспорвано трето място

0
148

 

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4-процентната бариера. Това са изводите от проучване на „Тренд“ по поръчка на NOVA Broadcasting Group за електоралните нагласи на българите преди вота на 2 април.

Изследването е реализирано в периода 22-29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1004 души на възраст над 18 години.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство, посочва „Тренд“.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26,4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26,1% от гласуващите) се запазва. Регистрирана е по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

В надпреварата за третото място на минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13,7%) и „Възраждане“ (13,3%).

Проучването на „Тренд“ е само на територията на България, като от социологическата агенция отбелязват, че очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7,3% от гласуващите.

Сред по-малките формации най-голям шанс за представителство в 49-ото народно събрание има коалицията „Левицата“ (3,6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3,5%). „Има такъв народ“ остава с 3%.

Опцията „не подкрепям никого“ е посочена от 5,2%. Резултатът от тази опция се преразпределя между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2,6 милиона избиратели.

*****************

Изследването на „Тренд“ е реализирано в периода 22-29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1004 души на възраст над 18 години.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here