Китай подкопава господството на петродолара

1
237

 

По време на знаменателното си посещение в Рияд през декември миналата година китайският президент Си Дзинпин предложи Китай и арабските държави от Персийския залив да използват Шанхайската петролна и национална газова борса като платформа за извършване на разплащания в юани по сделки с нефт и газ

 

Тази седмица китайски и френски енергийни компании финализираха първата в историята сделка за втечнен природен газ (LNG) в Китай, уредена в местната валута юан. Сделката, включваща 65 000 тона втечнен природен газ, внесен от Обединените арабски емирства (ОАЕ), е важна стъпка в опитите на Пекин да подкопае американския долар като универсален „петродолар“ за търговията с газ и петрол. Това отбелязва АФП, цитирана от news.bg.

Ю Джин, генерален директор на Китайската национална офшорна петролна компания (CNOOC), която сключи сделката с TotalEnergies, казва, че глобалното снабдяване с ресурси въз основа на юана може да „насърчи глобализацията на търговията с енергия и да изгради по-диверсифицирана екология“.

Гуо Сю, председател на Шанхайската борса за петрол и природен газ, която улесни сделката, е цитиран от контролирания от държавата вестник China Daily, че сделката насърчава „многовалутното ценообразуване, сетълмента и трансграничните плащания“.

В статията се казва, че Китай е основен играч на световния пазар на втечнен природен газ, като се добавя, че „финансовата инфраструктура за трансграничен сетълмент в юани“ ще осигури „по-удобни канали за вътрешните и международните петролни и газови ресурси“.

Френският икономически всекидневник „Трибюн“ съобщи, че TotalEnergies „просто обясни, че тази безпрецедентна транзакция в юани е „искане от CNOOC“ на пазара на въглеводороди, където покупките отдавна се уреждат в долари“.

Според вестника нито TotalEnergies, нито CNOOC са пожелали да коментират подробно сделката.

От години Пекин се стреми да увеличи значението на своята валута на световните пазари и да оспори господстващото положение на щатския долар в международната търговия, особено в търговията с енергия.

По време на знаменателното си посещение в Рияд през декември миналата година китайският президент Си Дзинпин предложи Китай и арабските държави от Персийския залив да използват Шанхайската петролна и национална газова борса като платформа за извършване на разплащания в юани по сделки с нефт и газ.

„Китай ще продължи да внася големи количества суров петрол от страните от Персийския залив, ще разшири вноса на втечнен природен газ, ще засили сътрудничеството в областта на разработването на нефт и газ нагоре по веригата … и ще използва изцяло Шанхайската петролна и национална газова борса като платформа за извършване на сетълмент в юани на търговията с нефт и газ“, според Си, цитиран от агенция Ройтерс.

Въпреки че юанът си пробива път в световната търговия, в момента той заема едва 2,7% от пазара, докато делът на щатския долар е 41%.

За да намали зависимостта си от зелените пари, Пекин вече сключи сделки с държави като Русия и Бразилия.

През изминалата година Русия премина към търговия в юани, след като Западът наложи санкции върху износа, вноса и търговията с енергия, превръщайки китайската валута в единствената алтернатива на президента на Русия Владимир Путин за намаляване на експозицията към щатския долар и еврото.

1 COMMENT

  1. […] Едновременно с описаните събития зад кулисите на широко внимание протичаше активно сътрудничество с Москва и Пекин, като в двете посоки пътуваха не само дипломати, но и много по-активно представители на министерствата на енергетиката. От време на време в западната преса се появяват тревожни публикации, че държавите от Близкия изток все повече се приближават към руско-китайския финансов бряг, но те веднага биват обявени за алармисти и после уверяват обществеността, че никой с здрав разум няма да напусне доларова система на международна търговия. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here