България гласува за 49-о Народно събрание

0
204

 

Изборният ден започна в 7 ч. и ще приключи в 20 ч.

 

България гласува за 49-ото Народно събрание. Дотук се стигна, след като 48-ото НС не успя да излъчи правителство.

Вотът е по новите правила със смесено гласуване, т.е. едновременно с бюлетини от хартия и от машини и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. Секциите в страната отвориха в 7 часа, а гласуването ще продължи до 8 вечерта.

12 000 секции за гласуване има в страната. В чужбина те са 737.

Законодателят реши, че в секции с над 300 избиратели се гласува и с хартиени и с машинни бюлетини, в страната устройствата са 9 366, но още вчера стана ясно, че 15 от тях са извън строя още преди началото на вота. В чужбина секциите са 737 броя в 61 държави. а машините там са 245. Най много секции в зад граница има в съседна Турция и в Обединеното кралство, Испания и Съединените американски щати.

За 240 места в парламента се борят 4 566-ма кандидати. Те са издигнати от 15 партии и 7 коалиции.

Близо 6 милиона и 600 хиляди са вписаните граждани с избирателни права във списъците за гласуване, като те упражняват вота си с валидна лична карта и пред комисията обявяват как ще гласуват:

„Ако са решили да гласуват с хартиена бюлетина, много важно е да знаят, че трябва да изразят своя вот само с химикал, пишещ със син цвят, отбелязвайки с „X“ или „V“. Много важно е да не гласуват само с преференция. Задължително трябва да има глас за партия или коалиция, за да бъде отчетен гласът им“, коментира говорителят на ЦИК Росица Матева, предава БНР.

С хартиени бюлетини се гласува зад новъведения параван, който замени тъмната стаичка.

„Трябва да бъдат разположени така, че да бъде осигурена тайната на вота на избирателя. Заставайки, избирателят не трябва да бъде с гръб към членовете на СИК“, отбеляза Матева.

При гласуване с машина бюлетината се визуализира на екрана а на разпечатаната бюлетина се отбелязва вота на избирателя за коя формация е гласувал и ако е отбелязана преференция името на предпочетения кандидат.

15 партии и 7 коалиции излъчиха 4 хиляди 566 кандидати за депутати, но зад граница се гласува само за партия или коалиция без преференции.

Изборният ден започна още снощи в Нова Зеландия и Австралия, след това в Китай и Япония.

След края на изборния ден секционните комисии ще броят първо хартиените бюлетини, а след това тези от машините. ЦИК указа, че няма невалидни бюлетини от машините. Данните ще се впишат на отделни редове в изборните протоколи, а на трети ред те ще се сумират. Заради преференциите протоколът за попълване е около 20 страници.

В страната броенето ще протече в условията на видеоизлъчване и записване с устройства, такива има в 11 хиляди 608 секции, вчера бяха подменени 5 неработещи.

Видеонаблюдението ще е достъпно на платформата еvideo.bg след края на изборния ден. Очаква се в около 10 процента от секциите да няма излъчване заради липса на обхват на мобилните оператори, но записите от недостъпните секции ще бъдат качени на същата платформа. Регистрираните анкетьори от социологически агенции, които ще правят изследвания „на изход“ са 1019, но обявяването на социологически данни е забранено до краят на изборния ден в 20.00 часа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here