Как и за какво гласуват политическите лидери

2
260

 

25% е избирателната активност към 15.00 часа, според Галъп 

 

Доган гласува с хартиена бюлетина, не коментира вота - 1Почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше първият лидер, упражнил правото си на глас. Той традиционно гласува възможно най-рано и без да коментира вота, съобщава Нова телевизия.

Доган гласува с хартиена бюлетина. Неговата партия бе една от политическите формации, които подкрепиха връщането на хартиената бюлетина с мотива, че това ще върне голяма част от избирателите, които при предходния изцяло машинен вот не излезли да гласуват, защото се изплашили от машините.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като гласува на изборите за 49-ото народно събрание, призова и другите да го направят: „Призовавам всички да гласуват. Днес е лесно, утре става трудно”.

„Очаквам по-висока избирателна активност, но това, което виждам, ще трябва да много мъдрост от политиците. Пети път се събираме. При тази ужасна война в Украйна, при това преразпределяне на света, на цялата верига от доставки, трябва да стоим в демократичния избор”, обясни Борисов и допълни, че явяването ни на шести избори за съставяне на редовен кабинет биха били самоубийствен атентат.

„Винаги съм демонстрирал компромиси. Колко голям компромис ще направя, зависи от резултатите”, обясни Борисов.

 

Кирил Петков: Гласувах, защото осъзнавам, че няма спасител и всичко зависи от всеки един от нас - България | Vesti.bgКирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ (ПП-ДБ), коментира, че е гласувал за „нормално европейско правителство“, защото искал дъщеря му да се върне в България. „Искам да пътувам до Варна за 5 часа. Гласувах за нормално европейско правителство, здравеопазване, пътища, образование”, обясни той мотивите си.

 

Христо Иванов: Ние ще направим възможното за съставяне на правителство (Видео)Съпредседателят на ДБ Христо Иванов (ПП-ДБ) подчерта необходимост от съставяне на редовно правителство. „Гласувах за това България да излезе от тази безпътица и политическа криза и да тръгне напред. Днес е прекрасен ден да тласнем страната ни към развитие”. Това каза съпредседателят на „Демократична България” минути, след като упражни правото си на глас.

 

Лидерът на Възраждане“ Костадин Костадинов упражни правото си на гласЛидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов упражни правото си на глас във Варна – направи го с машина. „Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава“, заяви той.

По думите му дали ще има правителство зависи само от българските граждани. Той призова всички да излязат и да гласуват, за да не решава никой вместо тях – особено извън България.

„Няма да откажем подкрепата на който и да било, който реши да подкрепи кабинет на „Възраждане“, обяви Костадинов. Той очаква партията му да се превърне в първостепенна политическа сила.

 

Euronews - Костадин Костадинов: Българите ще кажат да има ли правителство (Следете тук изборния ден в развитие)Точно в 9,13 часа пусна бюлетината в урната лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. За разлика от почетния председател Ахмед Доган, който избра хартиена бюлетина, Карадайъ предпочете машинното гласуване.

Гласувах за едно по-добро бъдеще. Дневният ред на българските граждани да е дневен ред и на политиците. Гласувах с разум, отговорност и диалог да излезем от политическата криза, в която се намираме. Защото преди това никоя от другите кризи – икономическа, енергийна и т.н., не може да бъдат решени, каза Карадайъ.

 

Нинова гласува "за" мира и "против" джендъра - Mediapool.bgЛидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че гласувала „за“ мира и „против“ джендър идеологията. Другите ѝ приоритети са стабилност и сигурност в държавата и по-силната ѝ роля в „решаване на проблемите, които имаме“.

„Гласувах да спре войната и да има мир. За подкрепа на българското семейство, за защита на българските деца от джендър идеологията. Хората имат желание да се направи редовно правителство и затова Нинова очаква, че такова ще бъде съставено“, каза лидерката на БСП.

 

Стефан Янев пусна глас, после избълва обичайните си шаблони - Политика - Новините - от България и света, бизнес, анализи, политикаЛидерът на „Български възход“ Стефан Янев очаква с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото вижда, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети.

Янев каза, че е гласувал за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора. Той се надява в крайна сметка партиите да бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство.

 

Няма налично описание.Мая Манолова от „Левицата!“ заяви, че българите имат нужда от противопоставяне на въвличането ни във война. „Висок стандарт и прогрес. Българите имат нужда от силно обединение, което да отстои мира и да се противопостави на въвличането на България във война“, заяви Мая Манолова, водач на листа от „Левицата!“ на 23 МИР София, след като упражни правото си на глас.

„Гласувах за обединение на лявото, не просто за механично събиране с цел власт, а обединение около принципи и ценности – справедливост, солидарност, висок стандарт, прогрес“, посочи Манолова.

„Фаворитите ще правят коалиция, ние ще бъдем алтернативата, така че гласувайте за алтернативата, която ще пази мира и ще стои до обикновените хора“, каза тя и призова гражданите да не гласуват за „тези, които нямат скрупули да ги въвлекат във война, а да гласуват за застъпниците на народа, за хората, които с биографиите си са показали, че отстояват правата на обикновените хора, че се борят срещу спекулата, картелите, бедността“.

информацията се допълва и обновява

Още по темата:

Президентът: Очаквам разумът и принципите да надделеят в българската политика

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here