Милков към Пендаровски: Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие

0
173

 

Българският външен министър отговори на президента Стево Пендаровски, който нарече „скандално“ искането България да бъде част от процеса на конституционните промени в РСМ

 

Министърът на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут различен от този на останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония, предава БНР.

Милков отговори на президента Стево Пендаровски, който нарече „скандално искането България да бъде част от процеса на конституционните промени“.

„Не става въпрос за намеса на България във вътрешните процеси в съседната ни държава. Ние в крайна сметка първи я признахме като независима държава. Става дума за създаване на атмосфера на доверие чрез една конструктивна комуникация, ако се прецени, че такава е възможна. Но по наша преценка това е крайно закъсняло и крайно необходимо – така че да вървим към едни пълноценни добросъседски отношения. Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие във всяко едно отношение както в рамките на конституцията, така и по-късно, след конституционните промени в рамките на законите“, каза външният ни министър.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here