Македонска партия подаде сигнал срещу Христиан Пендиков за клевета срещу държавата

0
116

 

Македонската партия “Левица” на Димитър Апасиев внесе сигнал срещу Христиан Пендиков в прокуратурата в Охрид, съобщава “Слободен печат”.

 

Сигналът е за лъжи и клевети към македонския народ и държава. Според него Пендиков, в качеството си на “генералния секретар на неофашисткото сдружение “Цар Борис Трети”, в телевизионно интервю от 14 февруари е казал, че “македонците и българите са един народ”.

Според “Левица” Пендиков е извършил три престъпления: „уронване на доброто име на Република Северна Македония; излагане на македонския народ на посмешище и предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа.“

Създадената от Апасиев (юрист, доцент по право и депутат) партия и самият той са определяни от наблюдатели и медии в РСМ като „фашистки“. През септември 2020 г. Апасиев даде показания в прокуратурата в Скопие, след като получи три обвинения за разпространение на расова, религиозна и етническа нетърпимост. Апасиев беше замесен в скандал през юли 2022 г. с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, включващ лични обиди.

Партия “Левица“ е определяна като проруската и просръбска.

Апасиев е чест участник в скандали в парламента в Скопие.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here