Фразцузите отново на масов протест след като Конституционният съвет валидира целия закон на пенсионната реформа

0
116

 

Същевременно днес Макрон покани синдикатите на среща на 18 април
 

Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната реформа, предаде Франс прес.

Така реформата ще влезе в сила. Основната мярка в нея е увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Реформата е ключовата мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Законът за нея породи вълна от протести и стачка в цялата страна. Вчера имаше 12-и ден на общонационална протестна мобилизация, като според  синдикатите в нея са се включили над 1,5 милиона души, а според министерството на вътрешните работи едва 380 000 души.

Днес протести отново има в цяла Франция.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, след като той премина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе приет от мнозинството при две гласувания на две четения. В Националното събрание обаче при първи прочит не остана време за гласуване и дебатите бяха преустановени в срока, постановен от конституцията. После правителството използва член 49,3 от конституцията, за да прокара там текста без вот. В замяна на това по силата на този член депутати можеха да поискат вот на недоверие на правителството. Бяха внесени два вота на недоверие и двата се провалиха. След което правителството и противниците на реформата сезираха Конституционния съвет. Той можеше да отхвърли целия текст на реформата, части от него или да обяви, че целият текст отговаря на конституцията. Съветът избра третото решение.

Същевременно днес Макрон покани синдикатите на среща на 18 април.

Президентът защитава реформата на пенсионната система, защото, според него, тя ще помогне на страната да съхрани модела на социалната си система на фона на демографския спад.

В изявлението на Конституционния съвет днес се поясняваше, че той е цензурирал в текста само някои второстепенни аспекти на реформата. Блокиран е бил и проект за гражданска инициатива за провеждане на референдум относно пенсионната реформа. Левицата разчиташе Съветът да й даде зелена светлина по този параграф и да започне да събира гласове. Нужни бяха 4,8 милиона гласа, за да се организира общонационален референдум относно пенсионната реформа.

След решението на Конституционния съвет френската премиерка Елизабет Борн каза, че тук няма нито победители, нито победени.

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон заяви, че борбата продължава, а лидерката на крайната десница Марин Льо Пен предупреди, че съдбата на пенсионната реформа не е подпечатана.

В Париж днес протестиращи скандираха: „Конституционна или не, тази реформа не я искаме“, „Вън Макрон!“ и „Ще стигнем до отмяната на реформата“.

Полицията се опасява, че тази вечер в Париж и в страната по време на протестите може да има сблъсъци и вандалски прояви. На много места  страната има протестни пътни блокади. А за тази вечер са насрочени 131 протестни акции в цялата страна.

Зоната, в която заседаваше Конституционният съвет в Париж  – Кралският дворец, бе заобиколена от полицейски заграждения и остава отцепена до утре сутринта.

източници: Ройтерс, БТА, Франс прес

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here