Външните министри от Г-7 се споразумяха да запазят санкциите срещу Русия и да продължат да подкрепят Украйна

0
144

 

Освен това те осъдиха решението на Руската федерация да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус

 

Министрите на външните работи на Г-7 се договориха да продължат да подкрепят Украйна и да запазят санкциите срещу Русия, както и да си сътрудничат за затягане на контрола върху спазването на ограничителните мерки. Те заявиха това на заседание, посветено на ситуацията около Украйна в рамките на срещата на външните министри на Г-7, проведена в Каруизава (префектура Нагано), предава кореспондентът на ТАСС в Япония.

„Г-7 потвърди, че ще запази строги санкции срещу Русия, както и ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна“, се казва в изявление на организаторите на събитието, получено от ТАСС. Освен това те „се договориха да засилят сътрудничеството във връзка с борбата с укриването на санкции и в противодействието на доставките на оръжие за Русия от трети страни“.

В тази връзка японският външен министър Йошимаса Хаяши, председателстващ срещата, отбеляза важността на „засилването на сътрудничеството със страните, включително тези от Глобалния юг“. Тези развиващи се държави не се присъединяват към санкционната политика спрямо Москва, заемайки неутрална позиция.

Министрите на външните работи на Г-7 също осъдиха решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. В тази връзка Хаяши изрази мнение, че това решение „ще доведе до по-нататъшно изостряне на ситуацията“.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

ТАСС припомня, че на 25 март руският президент Владимир Путин обяви, че Руската федерация, по искане на беларуската страна, ще разположи своите тактически ядрени оръжия в Беларус, както САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници. 

Москва вече предаде на Минск комплекса „Искандер“, който може да бъде носител на ядрено оръжие. Според руския лидер изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия ще приключи на 1 юли.

Япония председателства Групата на седемте през 2023 г. и ще бъде домакин на срещата на върха през май в Хирошима, градът, който беше бомбардиран от САЩ на 6 август 1945 г. Срещата на външните министри на Г-7 се провежда в Каруизава от 16 до 18 април.

Главы МИД G7 договорились сохранять санкции против России и продолжать  поддержку Украинына снимката (АП): по посока на часовниковата стрелка: японският външен министър Йошимаса Хаяши, канадският външен министър Мелани Жоли, френският външен министър Катрин Колона, италианският външен министър Антонио Таяни, заместник-генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Енрике Мора, британският външен министър Джеймс Клевърли, германският външен министър Аналена Бърбок и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

източник: ТАСС, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here