Зарков: Вярвам, че 49-ото НС ще приеме законопроекта за разследване на главния прокурор

0
120

 

Правосъдният министър е категоричен, че ротационното председателство на парламента не е противоконституционно и го нарече „джентълменско споразумение“

 

Позицията на главния прокурор Иван Гешев по законопроекта, който ще касае евентуалното му разследване, е ясна и беше причина той да не бъде приет в предишното Народно събрание. Надявам се това да се случи този. Ако вярваме на заявките на политическите сили, това ще се случи. Така служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира в студиото на NOVA готвената промяна в закона относно това кой ще може да разследва главния прокурор у нас.

„За всеки един български гражданин, който не е главен прокурор, предполагам е напълно нормално, ако се наложи да бъде разследван, това да става от човек, който не му е пряко подчинен. Това искаме да стане и за главния прокурор. Защо той намира, че това е трагедия – не знам. Аз мисля, че ние, които живеем с този нормален режим, не го намираме за твърде трагично”. Така Зарков отговори на изказване в интервю на Иван Гешев, в което обвинител номер едно нарече законопроекта „пълна трагедия”.

Правосъдният министър коментира и корупцията у нас. „Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от договорка между политическите партии. В който, съдебната система ще наказва, независимо от това кой е на власт и кой не. Този ден, струва ми се, приближава, но все още не е дошъл. Ключова стъпка в тази посока може да направи сегашното Народно събрание. Моментът е назрял”, каза Крум Зарков.

Министърът коментира и работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: „Аз наблюдавам работата на КПКОНПИ и не мисля, че е замръзнала. Политическата криза и невъзможността да се сформира мнозинство направи невъзможно много реформи. Доколкото съм запознат, КПКОНПИ функционира и прави своите реформи. Какво трябва да прави, е въпрос на законодателна инициатива”.

Зарков не пропусна и темата за домашното насилие. По думите му ресорното министерство прави каквото може, но законопроектът е бил отхвърлен. „С МВР беше подписан меморандум за оказване на помощ на хора, попаднали в подобна ситуация. Когато някоя жена се чувства застрашена и попадне в тази ситуация, когато се обади, ще се активизира Бюрото за правна помощ, ще се включи и адвокат, което може да е от помощ. За съжаление, живеем във време, когато насилието е повсеместно – вижда се. Проявлението му в домашна среда се вижда”, каза още той.

Крум Зарков беше категоричен, че ротационното председателство на парламента не е противоконституционно и го нарече „джентълменско споразумение“.

Бившият депутат от БСП коментира и проблемите в столетницата. По думите му лидерът Корнелия Нинова още от първия ден на 40-ия парламент се е заявила като опозиция на служебния кабинет, който обаче нямал политически оттенък. „След всеки изборен антирекорд на БСП, причините бяха същите. Те бяха ясни още през април 2020 г. Те са персонални, организационни, политически. За съжаление, вместо да се гледат причините, за да се търси решението, се търсят винаги обяснения. Първо ИТН ни бяха откраднали изборите, после ПП ни бяха откраднали електорат, сега друга партия. Конкурентна среда е политиката и не търпи слабости”, заяви Зарков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here