Руският посланик в Дания: Копенхаген няма никакви „червени линии“ при доставките на оръжие за Киев

0
359

 

Владимир Барбин каза, че за увеличаване на военната помощ за Украйна Дания е създала специален фонд в размер на 1 милиард долара

 

Датските власти не се придържат към никакви „червени линии“ по въпроса за предаването на ново оръжие на Киев и не мислят за цената на ескалацията на конфликта за украинския народ. Това каза руският посланик в Копенхаген Владимир Барбин в интервю, публикувано в понеделник за вестник „Известия“.

Според Барбин, Копенхаген „все още вярва, че Западът е способен да нанесе военно поражение на Русия в Украйна“. Той отбеляза, че Дания не мисли за това каква съдба очаква Украйна и нейните граждани в случай на ескалация на конфликта.

„Въз основа на тези възприятия днес Копенхаген няма никакви „червени линии“ или забрани за трансфер на все по-нови оръжия“, каза той.

Барбин отбеляза също, че Дания наскоро е създала специален фонд от 1 милиард долара за увеличаване на военната помощ за Киев.

Според посланика, Копенхаген е прехвърлил на Киев оръжие на стойност 900 милиона долара, включително противотанкови, противокорабни и зенитно-ракетни системи, различни видове боеприпаси, минохвъргачки, бронетранспортьори и дронове. Барбин каза, че се планира да бъдат изпратени 19 самоходни артилерийски системи Caesar в Украйна през май, а танковете Leopard 1 през лятото.

„Обсъжда се възможността за доставка на изтребители F-16“, добави Барбин и отбеляза, че датски инструктори обучават украински военнослужещи.

източник: ТАСС, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here