Песков: Военното ръководство до последно не е знаело за пристигането на Путин в щаба на СВО

1
416

 

Според прессекретаря на президента самият държавен глава е пристигнал в щаба, „за да не отвлича вниманието на офицерите от командването и управлението с пътувания до Москва“

До последно военното ръководство не е знаело, че президентът на Русия Владимир Путин лично ще присъства на съвещания в щабовете на Днепър и Восток в зоната за специални военни операции (СВО), каза прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков пред ТАСС.

Според него пътуванията на Путин в Херсонска област и Луганската народна република не са били предварително подготвени. „Военните ръководители бяха поканени на срещата чрез видеоконферентна връзка, те до последния момент не знаеха, че Путин ще пристигне лично“, каза говорителят на Кремъл.

Както обясни Песков, самият държавен глава пристигна в щаба, „за да не отвлича вниманието на офицерите от командването и контрола с пътувания до Москва“. „След срещата те веднага се върнаха към пряка работа по териториите“, добави прессекретарят на президента.
 

Военачальники в зоне СВО до последнего не знали о приезде ПутинаИконата „Спас Нерукотворен”, принадлежала преди това на военния министър на Руската империя Пьотър Вановски и чиито копия руският президент Владимир Путин предаде на военните в зоната на специална военна операция, е закупена от частна колекция в САЩ, съобщи още Дмитрий Песков.

Той подчерта, че копия ще останат в Херсонска област и ЛНР, а Путин ще пренесе оригинала на иконата в главния храм на въоръжените сили на Руската федерация. Преди това тази икона е принадлежала на Пьотр Ванновски (1822-1904), който е служил като военен министър на Русия през 1881-1898 г.

Песков обърна внимание на особеното място на иконите в руската военна история и добави, че образът на Спасителя Нерукотворен е бил защитно изображение на руската армия в продължение на няколко века.

На 17 април Путин посети щаба на групировката войски Днепър в Херсонско направление и щаба на Националната гвардия „Восток“ в Луганската народна република. По време на пътуванията президентът изслуша доклади на военното ръководство за ситуацията в Херсонското, Запорожското и Луганското направление.

източник: ТАСС; видео: Ройтерс; редакция: BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here