НАТО отчита предизвикателства за някои съюзници заради износа на украински земеделски стоки

0
153

 

Това се отнася и за България

 

Видяхме, че някои съюзници бяха изправени пред предизвикателства заради износа на украински земеделски стоки, които не бяха превозени през Черно море. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след среща с президента на Чехия Петър Павел в централата на алианса в Брюксел, предава БТА.

Столтенберг изрази очакване този въпрос да бъде решен от ЕС, след като по-рано днес Европейската комисия изрази готовност да осигури още 100 милиона евро помощ за земеделците в пет страни, сред които и България. Уверен съм, че тези предизвикателства ще бъдат преодолени, добави той. Продължаването на подкрепата за Украйна е морален въпрос, заяви генералният секретар.

По неговите думи руските сили търпят големи загуби в Украйна, но руският президент Владимир Путин не търси мирно решение. Той отбеляза, че Пекин все повече се сближава с Москва и разпространява руската пропаганда за войната.

Според Столтенберг е необходимо някои от държавите в НАТО да вложат повече от два процента от своя БВП в отбрана. Очевидно трябва да инвестираме повече, нужно е допълнително присъствие на НАТО по източния фланг, включително на силите за бързо реагиране, добави той.

Генералният секретар отбеляза, че след повредата на газопровода „Северен поток“ е повишено съюзническото присъствие в Черно и в Северно море. Той добави, че се водят разследвания на националните власти по повод съобщенията, че руски кораби проучват възможни места за удар по инфраструктура в Северно море. Хиляди километри трябва да бъдат защитени, тази инфраструктура е основно частна, отбеляза той.

Президентът Павел посочи, че умората от войната е нещо естествено не само за нападнатата страна, но и в държавите, които й оказват подкрепа. По неговите думи без помощ за Украйна, печеливш ще бъде Русия. Длъжни сме да подпомагаме Украйна, трябва да обясняваме на нашите общества каква е заплахата, ако не помагаме, добави той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here