Добри Митрев, БСК: Със спирането на вноса на зърно от Украйна се нанася огромен удар върху преработвателите на растителни масла в България

1
199

 

България е в челната тройка по износ на слънчогледово олио и със спирането на евтин внос, родните производители не са конкурентоспособни

 

„Какво спечелиха политиците от това, че вкараха България в една улица с много препятствия. Българският гражданин е достатъчно интелигентен да прецени за кого да гласува на база на това кой работи и действа държавнически, а не кой предизборно се е наддавал за народната любов – дали за пенсии, дали за минимални работни заплати, дали за други плащания. Отдавна нямаме бюджет, ние сме с удължителен бюджет, което не може да продължава до безкрайност“. Това заяви председателят на БСК Добри Митрев в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS .

„Политиците винаги имат избор, за разлика от нас. Затова трябва да ги призовем да бъдат максимално разумни и да не постъпят така, както правеха миналата година – в очакване на нови избори, всички се наддаваха и раздаваха на всеки, който е пожелал пари, за да спечелят всенародната любов. Крайно време е да погледнат държавнически на бюджета“, каза Митрев.

Според него резултатите от изборите показаха, че няма по-висока избирателна активност на последните вотове.

За облагането на свръхпечалбите представителят на работодателите каза, че тях това е много странно, невиждано от никъде.

„За нас това е: Да накажем работещите българи за това, че са имали печалба от 3,1%. Говори се за над 20% свръхпечалба, инфлацията е 16,9% до 20% са 3,1%. Това е да накажем всички да платят щетата, нанесена от политиците. Това ще отблъсне всички да инвестират в България“, каза Митрев.

Той поясни, че с политиката за спиране на вноса на зърно и др. продукти от Украйна се нанася огромен удар върху преработвателите на растителни масла в България.

„Те изкупуват и българска продукция, стига да има кой да им я продаде, само че някои от производителите на тази продукция не си я продава на българския пазар“, подчерта председателят на БСК.

По думите на Добри Митрев, нашите предприятия в маслопреработващата индустрия преработват 3,5 милиона тона слънчоглед годишно, а цялото производство на България за миналата стопанска година е 1 800 000, т.е. ние имаме възможност да внасяме. В годините назад България е внасяла слънчогледово семе за преработка и от Румъния, и от Молдова, и от Украйна.

„Това е продукт, който се преработва и отива най-вече за износ и носи добавена стойност, която си остава при нас. Ние трябва да си защитим родните зърнопроизводители – няма спор в това, но затова те трябваше да се срещнат предварително със заинтересованите страни и да потърсим вариант как да няма ощетени – и производители, и преработватели“, подчерта Митрев.

BIG5 припомня, че България неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път през 2022 г. влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Допреди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработена продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт. Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има български експорт и за Азия – Индия, Китай и други страни.

Целия разговор гледайте във ВИДЕОТО.

BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here